Asus ostao bez prava na ZenFone naziv u Indiji

Asus u Indiji više ne smije koristiti naziv ZenFone, tako je odlučio indijski sud jer prava na taj naziv ima druga tvrtka – Telecare Network koja se bavi sličnim poslom kao i Asus

Stjepan Bilić četvrtak, 6. lipnja 2019. u 18:52

Asus je naišao na poslovne probleme na Indijskom tržištu. Taman što je predstavio ZenFone 6, OnePlus killera s preklopnom kamerom, planovi oko plasiranja uređaja na indijsko tržište su odgođeni. Razlog tomu su dakako pravne prirode – Asus nije računao da je na tom tržištu naziv ZEN već zauzet i to dosta godina prije nego je prvi Asusov mobitel iz ZenFone serije stigao na Indijskom tržištu.

Prava na nazive Zen i ZenMobile u Indiji ima tvrtka Telecare Network koja se bavi sličnim poslom kao i Asus – izradom i prodajom telefona. A navedene nazive je zaštitila još davne 2008. godine. Usporedbe radi, Asus je prvi ZenFone mobitel na indijskom tržištu predstavio tek 2014. godine, dakle punih šest godina nakon što je Telecare bezecnuo „ZEN“.

U tužbi koju je podnio Telecare se navodi kako je Asusov ZenFone identičan ili varljivo sličan njihovim zaštitnim znakovima što bi korisnike moglo dovesti u zabludu, tim više, što obje tvrtke prodaju slične uređaje po sličnim cijenama.

mobiteli im nisu skroz identični, no manje upućeni korisnik bi se mogao lako zbuniti i kupiti krivi
mobiteli im nisu skroz identični, no manje upućeni korisnik bi se mogao lako zbuniti i kupiti krivi

Asus se pokušao opravdati argumentom kako je ZenFone brend inspiriran vjerovanjem osnivača Jonneyja Shiha u Zen filozofiju i da je poznato da je ime ZenFone povezano s Asusom. No bez uspjeha, sud u Delhiju presudio je u korist Telecare Networka. Time je zabranjeno prodavanje Asusovih mobitela pod ZenFone brendom, shodno tomu tvrtka će ako želi nastaviti poslovati u Indiji morati pronaći novi naziv za svoje uređaje. Time je ujedno i odgođeno predstavljanje mobitela ZenFone 6 koji je prema prvotnim planovima trebao biti predstavljen 19. lipnja, a sada je odgođen do daljnjeg.

Srećom, Asus ima još nešto vremena da se riješi zaliha. Iako je presuda o zabrani korištenja naziva ZenFone donesena 28. svibnja 2019. godine, ista na snagu stupa tek od 23. srpnja. Stoga je Asus dobio nešto vremena ta reorganizaciju poslovanja.  Također Asus ima i pravo žalbe koje će i iskoristiti. Novo saslušanje zakazano je za 10. srpnja, no male su šanse da se sudac predomisli. Vjerojatnije je da će ZenFone serija u Indiji nositi drugačiji naziv.