Atari VCS konzola pod upitnikom jer developeri nisu dobili plaću

Već postojećim problemima oko Atarijeve konzole Atari VCS pridružio se problem odlaska glavnog dizajnera, što bi moglo uzrokovati nove probleme oko izlaska konzole na tržište

Matija Pavlić četvrtak, 10. listopada 2019. u 06:00

Posljednja Atarijeva konzola na tržištu se našla još 1993. godine, a prema dosad najavljenom nova konzola pod imenom Atari VCS trebala bi na tržište stići iduće godine.

Razvojni proces ove konzole od početka je u problemima, na ljeto 2018. godine putem Indiegogoa prikupljeno je 3 milijuna dolara. Kao prvi datum predstavljanja konzole spominjao se srpanj ove godine, zatim je taj datum pomaknut na kraj ove godine pa na ožujak 2020. godine i na kraju na "proljeće" 2020. godine.

Dodatni problemi pojavili su se nedavno, koji će sam dolazak konzole na tržište dovesti u pitanje. Atari je za dizajniranje i razvoj nove konzole angažirao tvrtku Tin Giant koju je osnovao Rob Wyatt (zaslužan između ostalog i za razvoj originalne prva inačice Microsoftove konzole Xbox).

Međutim, Wyatt je 4. listopada odstupio s pozicije glavnog dizajnera Atari VCS konzole, a kao razlog za odstupanje navodi neisplatu dogovorenih naknada, odnosno polugodišnje kašnjenje isplata.

Sada će zadatak dovršetka Atarijeve konzole preuzeti druga tvrtka, SurfaceInk, a bez obzira na to izlazak na tržište na proljeće iduće godine doveden je u pitanje.