Čipovi nisu jedini problem, sve se teže nabavlja i materijal za pakiranje

Iako se mnogobrojni kupci boje da ove blagdanske sezone neće uspjeti kupiti poklone za svoje najmilije, trgovci se sve više brinu oko pakiranja proizvoda

Matej Markovinović utorak, 26. listopada 2021. u 06:00

Zbog posljedica pandemije koronavirusa koje su uveliko utjecali na lance opskrbe, a i povećane potražnje za elektronskom opremom, značajno je teže doći do pojedinih proizvoda, pa se tako narudžbe automobila čekaju i više mjeseci, a za grafičke kartice potrebno je duboko zaviriti u džep.

No, kako se bliži sezona darivanja i istovremeno veće potražnje za stvarima koje nedostaju, očito je da će novi problemi samo pristizati. Naime, kako prenosi NBC News, sve je teže doći do materijala za pakiranje poput plastike, papira i kartona, zbog povećane potražnje, ali i zatvaranja pojedinih tvornica zbog pandemije.

Osim toga, cijene materijala za pakiranje također su vrtoglavo narasle, a situacija se prema riječima Joea Stefanija, suosnivača i predsjednika e-trgovine Desert Cactus, značajno pogoršala u proteklim mjesecima.

„Do povećanja cijena došlo je već prošle godine za stvari poput kutija. Ove smo godine opet bili pogođeni, a vjerojatno ćemo i sljedeće godine vidjeti slično povećanje“, rekao je Stefani za NBC News.

Međutim, u SAD-u krivac za porast cijene plastičnih materijala i smola nije samo veća potražnja, već i niske temperature koje su ove veljače pogodile Teksas te tako poremetile njihovu proizvodnju. Zahvaljujući tome, američki trgovci sve su više počeli koristiti kartonska pakiranja, koja su također reciklabilna i više održiva.

Valja istaknuti da je karton dosegao rekordnu cijenu početkom godine, koja od tada nije prestala rasti.

„Pakiranje je trenutno preskupo ili ga se pak ne možemo domoći“, zaključuje Stefani. Očekuje se da veliki trgovci poput Amazona neće imati problema s pakiranjima, no nagađa se da će se kao rezultat poskupljenja, cijene dostavnih troškova povećati.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi