Dobre vijesti iz Tesle - još su jedan kvartal završili u plusu

Već drugo tromjesečje u nizu Tesla završava s dobiti. Iako je ona malena, pokazuje da bi kompanija mogla biti na putu dugoročne profitabilnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 31. siječnja 2019. u 16:54

Sezona je financijskih izvješća, kada svakodnevno saznajemo kako je koja od velikih tehnoloških kompanija završila 2018. godinu. S posebnom se pozornošću iščekivala objava poslovnih rezultata Tesle, proizvođača električnih automobila koji je u trećem kvartalu prošle godine nakon dugo vremena zabilježio dobit. U upravo objavljenim rezultatima za četvrti kvartal vidljivo je da je pozitivno poslovanje nastavljeno i nakon toga.

U Q4 2018 u Tesli su zabilježili neto dobit od 139 milijuna dolara, što je ipak nešto manje od predviđenih 182,5 milijuna. No, prihodi su bili veći od očekivanih 7,07 milijardi i iznosili su 7,23 milijarde dolara. Na valu ovih vijesti Elon Musk je objavio kako očekuje da Tesla ostane "u plusu", ma kako malenome, u svakom tromjesečju 2019. godine. Kao objašnjenje za nešto manju dobit od očekivane naveden je visok tečaj dolara, smanjenje subvencija za električna vozila, te "trgovinski rat" carinama između SAD-a i Kine.

Zajedno s objavom poslovnih rezultata Musk je izrazio nadu da će troškovi proizvodnje Modela 3 nastaviti padati, a da će isporučene količine rasti. Objavljeno je i kako će kompaniju napustiti Deepak Ahuja, dugogodišnji direktor financija, kojeg će zamijeniti njegov dosadašnji pomoćnik Zach Kirkhorn.

Od ostalih novosti iz Tesle, uz rezultate proteklih razdoblja saznali smo i neke planove za budućnost. Tako je spomenuto da bi Teslin pickup kamionet trebao doživjeti premijeru tijekom ovog ljeta, kada bi prvi prototip mogao biti završen. Električni crossover, Model Y, doći će u fokus kompanije čim se stabilizira situacija s modelom 3, što znači da bi njegova proizvodnja mogla započeti krajem 2020. godine i to u tvornici Gigafactory 1 u Nevadi.