Elon Musk kupio 9,2% udjela u Twitteru za gotovo 3 milijarde dolara

Najbogatiji čovjek svijeta uložio je velik iznos u Twitter, a za to se doznaje samo nekoliko dana nakon što je na toj platformi pisao o tome da će pokrenuti vlastitu društvenu mrežu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. travnja 2022. u 15:47

Ljubav Elona Muska i Twittera ovoga je tjedna i ozakonjena – osim što je već godinama vrlo aktivan na toj mreži, a povremeno je i oštro kritizira zbog nepoštivanja slobode govora, prvi čovjek Tesle i SpaceX-a od sada je postao i najveći pojedinačni dioničar ove društvene mreže. Prema podacima koji su prijavljeni američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC-u), Musk je investirao 2,89 milijardi dolara u Twitter te zauzvrat dobio oko 73,5 milijuna, odnosno 9,2% njegovih ukupnih dionica.

Ulaže rijetko, ali mnogo

Twitter je, koliko je javno poznato, tek peta značajnija Muskova investicija – do sada je u svojem portfelju imao tek dionice Tesle, SpaceX-a, The Boring Company i Neuralinka, kompanija uz koje je osobno usko vezan.

Zanimljivo, Musk je nedavno upravo na Twitteru pokrenuo raspravu o slobodi govora, kritizirajući tu društvenu mrežu da se ne ponaša pravedno. Prema njemu, Twitter je gušio slobodu govora te time podrivao demokraciju. U jednom je tvitu čak i predložio pokretanje nove društvene mreže, umjesto Twittera.

Hoće li ga njegova omiljena platforma poslušati i nešto promijeniti sada kada ima najveća pojedinačna glasačka prava u kompaniji? Vidjet ćemo… Jedna stvar je za sada sigurna – Musk je na svojoj investiciji već zaradio, budući da je po objavi njegove velike kupnje, cijena dionice Twittera porasla za 25%.