Elon Musk se opet "utvitao" u probleme

Iako je nedavno vrlo skupo platio nagodbu sa SEC-om zbog nepromišljenih objava na Twitteru, šef Tesle i dalje tvita bez dozvole upravnog odbora

Sandro Vrbanus utorak, 26. veljače 2019. u 14:40

Još od prošlog ljeta traje saga o Elonu Musku i njegovim nejasnim i nepromišljenim, a pokazalo se i neistinitim, objavama na Twitteru koje se izravno tiču poslovanja Tesle, vrijednosti dionice kompanije i samim time utječu na mnoge dioničare. Zbog tvita o osiguravanju iznosa za otkup svih dionica kompanije po 420 dolara i povlačenju s burze Musk je već kažnjen novčano, a u sklopu nagodbe s Komisijom za vrijednosne papire (SEC) morao je i odstupiti s mjesta predsjednika upravnog odbora.

Tada je potpisao i kako će sve objave na društvenim mrežama koje se tiču Tesle provjeriti s upravnim odborom prije nego ih pusti u javnost – no, ovo je obećanje, izgleda, već prekršio. SEC je, naime, sudu u Južnom okrugu New Yorka prijavio Muskov tvit od prije nekoliko dana. U njemu je šef Tesle objavio kako je ova kompanija 2011. proizvela 0 automobila, dok će ove godine proizvesti njih 500.000.

Ova se tvrdnja pokazala netočnom, odnosno malo iskrivljenom, pa je nakon par sati sam Musk morao pojašnjavati što je mislio. Do kraja ove godine Tesla će, naime, imati aktivne proizvodne kapacitete kakvi bi, da se održe tijekom cijele godine, doveli do proizvodnje 500.000 vozila. U stvarnosti 2019. će biti proizvedeno oko 400.000 Tesli, napisao je Musk.

No, pojašnjenje koje je pridodao prvom tvitu nije zadovoljilo SEC. Oni smatraju da je prva informacija bila potencijalno obmanjujuća i objavljena bez dozvole nadležnih. Putem Twittera dosegnula je preko 24 milijuna ljudi, i to izravno krši nagodbu koju su postigli. Prihvati li sud prijavu ovog prekršaja, Musk bi mogao ponovno biti kažnjen, novčano ili na neki drugi način.