Elon Musk se nagodio sa SEC-om, odlazi s mjesta predsjednika uprave Tesle i plaća kaznu

Kako bi izbjegao sudski proces koji je pokrenut tužbom ovoga tjedna, šef Tesle pristao je na nagodbu s Komisijom za vrijednosne papire (SEC)

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. rujna 2018. u 10:58

Američki regulator financijskih tržišta SEC proteklog je tjedna protiv Elona Muska podigao tužbu zbog prevare. Inkriminirajući postupci šefa Tesle uključivali su tvitanje o otkupu dionica od postojećih dioničara po cijeni od 420 dolara uz izjavu kako je za taj potez novac osiguran – što, ispostavilo se, nije odgovaralo istini. O tužbi smo nešto detaljnije već pisali, a sudski postupak u tom procesu mogao je značiti da Musk više neće smjeti obavljati posao direktora i predsjednika uprave Tesle.

Kasno u subotu po hrvatskom vremenu objavljeno je i kako je slučaj već razriješen, i to izvansudskom nagodbom. U sklopu nagodbe Musk je pristao odstupiti s mjesta predsjednika uprave svoje kompanije u roku od 45 dana, a tek nakon tri godine smjet će se ponovno kandidirati za tu poziciju. Do tada će se na čelo uprave postaviti nezavisna osoba, kao i još dvije nove osobe koje će postati članovi uprave.

Tesla će morati osnovati i novu komisiju sastavljenu od neovisnih direktora i primijeniti nove procedure i kontrole koje će nadzirati kako Elon Musk komunicira s javnošću. Ipak, prvi čovjek kompanije do daljnjega će zadržati poziciju generalnog izvršnog direktora (CEO).

Uz ovo, i Musk i Tesla morat će platiti kazne od po 20 milijuna dolara zbog kršenja stroge SEC-ove regulative. Ukupno 40 milijuna dolara bit će proslijeđeno investitorima u Teslu koji su bili oštećeni Muskovim neistinitim tvitovima.

Cijeli tekst nagodbe možete pročitati u nastavku: