Gasi se Kitty Hawk, startup za leteće automobile Larryja Pagea

Startup koji je nastao uz podršku Googleovog suosnivača Larry Pagea i pokušao razviti putnički dron ipak nije, nakon više godina razvoja, uspio osmisliti održivi poslovni model

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. rujna 2022. u 16:45

Startup Kitty Hawk nastao je 2010. godine uz obilnu financijsku podršku suosnivača Googlea Larryja Pagea, a misija mu je bila izraditi osobne letjelice, tzv. letećeg automobila na električni pogon. Prije četiri su godine javnosti bili prikazali svoj prvi funkcionalni prototip, godinu nakon toga tvrdili su kako imaju tehnologiju vrlo tihog leta i prikazali svoj drugi prototip, no nakon toga stvari su krenule loše.

Projekt nije uspio

Sredinom 2020. godine Kitty Hawk objavio je kako će zaustaviti razvoj vlastite letjelice te snage preusmjeriti u tehnologije autonomnog leta. Prošle godine doznalo se da su im otišli neki ključni ljudi, a sada se čini kako se njihovoj poslovnoj priči ipak loše piše. Na društvenim su mrežama tek kratko napisali da je donesena odluka o gašenju kompanije, dok će ostali detalji tog procesa tek biti dogovoreni.

Ništa više o toj odluci nije poznato. Ono što znamo, jest da je direktor Kitty Hawka Sebastian Thrun prošle godine izjavio "Koliko god naporno da smo radili nismo uspjeli pronaći održivi poslovni model", pa bi se moglo zaključiti da ga nisu pronašli niti godinu dana nakon te izjave.

Iako će Kitty Hawk očito biti ugašen, neki dijelovi tehnologije koju su razvijali nastavit će postojati. Ova je kompanija, naime, u partnerstvu s Boeingom osnovao još jedan avijacijski startup, Wisk Aero, u sklopu kojega također razvijaju eVTOL letjelice. Došli su već do šeste generacije, a Boeing je početkom ove godine u taj projekt uložio 450 milijuna dolara. Iz Boeinga su službeno izjavili kako ne očekuju da će odluka u zatvaranju Kitty Hawka utjecati na taj veliki zajednički projekt.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

EQ subwoofer

MONITOR AUDIO MRW-10

10" MMP II zvučnik, 100W RMS, klasa D pojačala, DSP obrada, 50 – 120 Hz, tri unaprijed postavljene postavke načina EQ.

3.689 kn 489,61 € Kupi

HEOS soundbar

DENON HOME SB550

Iskustvo kućnog kina, jednostavan industrijski dizajn, Wi-Fi, bluetooth, 3D zvuk uz Dolby Atmos i DTS:X.

3.899 kn 517,49 € Kupi