Boeing uložio još 450 milijuna dolara u autonomne leteće taksije

Wisk Aero, zajednički pothvat Boeinga i Kitty Hawka, uskoro će predstaviti šestu generaciju svoje letjelice, koja bi mogla biti prvi kandidat za certificiranje autonomnog taksija u SAD-u

Sandro Vrbanus utorak, 25. siječnja 2022. u 18:35

Američka kompanija Wisk Aero nastala je u suradnji Boeinga i startupa Kitty Hawk, čiji je suosnivač bio Googleov Larry Page. Wisk je sada samostalna kompanija koja već gotovo pet godina razvija električne autonomne putničke letjelice, a u to vrijeme izradila je čak pet generacija prototipova u punoj veličini i njima odradila preko 1.500 pokusnih letova.

Trenutačno se bave dovršavanjem šeste generacije letjelice, čija bi osnovna namjena trebala biti autonomni zračni prijevoz putnika. Njihova nova eVTOL letjelica trebala bi postati i prvi kandidat za službeno certificiranje jednog takvog prijevoznog sredstva u SAD-u.

Na putu ka tom cilju zasigurno će im pomoći i priljev svježeg kapitala. Ovoga tjedna je tako objavljeno da je Wisk dobio dodatnih 450 milijuna dolara u obliku investicije. Ulagač je i ovoga puta Boeing, a iz Wiska kažu da će ih ova investicija dovesti u položaj najbolje financiranih kompanija u svijetu koje se bave naprednom električnom zračnom mobilnošću. A takvih kompanija, kao što znamo, ne manjka

Plan: 14 milijuna letova na godinu

Tijekom ove godine, osim predstavljanja za certificiranje spremnog prototipa, Wisk planira započeti s izgradnjom kapaciteta za masovnu proizvodnju, kao i s planiranjem izlaska svojih letećih taksija na tržište. Njihov vremenski plan kaže da će, u pet godina po dobivanju potrebnih dozvola, postati jedan od vodećih svjetskih pružatelja usluga eVTOL mobilnosti.

Očekuju u tom razdoblju obavljati i do 14 milijuna letova godišnje, kojima bi se moglo služiti i do 40 milijuna ljudi u 20 gradova. Osim što će svoj zračni prijevoz obavljati bez emisija štetnih plinova, u Wisku su uvjereni da će njihova tehnologija autonomnog leta biti ključna konkurentska prednost, kao i važan čimbenik u pogledu sigurnosti ovakvog transporta.

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi