Google želi vlasnike malih poduzeća zaštititi od prevaranata

Google pokreće pravni postupak protiv prevaranata koji su htjeli prodavati profile tvrtki na Google pretraživanju i kartama, a koji su vezani uz Google My Business uslugu koja je inače besplatna

Tomislav Stanković četvrtak, 1. prosinca 2022. u 05:00
📷 Image: unsplash.com/@cessjin
Image: unsplash.com/@cessjin

Google u svojoj objavi navodi da prevaranti zovu vlasnike tvrtki i nastoje im naplatiti njihove Google poslovne profile na Google Business Profile (ranije poznatoj pod nazivom Google My Business) usluzi.

Samo u 2021. godini otkriveno je i onemogućeno više od 12 milijuna pokušaja lažnog predstavljanja i kreiranja lažnih profila tvrtki i gotovo 8 milijuna pokušaja preuzimanja profila tvrtki od strane osoba kojima te tvrtke ne pripadaju.

Danas podnosimo tužbu protiv prevaranata koji su pokušali prevariti stotine malih poduzeća lažno se predstavljajući kao Google putem telefonskih poziva. Također su izradili web stranice koje reklamiraju kupnju lažnih recenzija, pozitivnih i negativnih, kako bi manipulirali recenzijama profila tvrtki na Google pretraživanju i kartama.

Također su podijeliti nekoliko savjeta koji će pomoći ljudima da prepoznaju prijevare.

Kada poslovni subjekt dobije poziv koji je navodno hitan treba si uzeti vremena za reakciju i postavljanje pitanja. U slučajevima kada se od poslovnog subjekta putem telefona traži novac od strane 'službenog predstavnika' neke organizacije ili tvrtke gotovo sigurno se radi o pokušaju prijevare. Čak i kada informacije dobivene putem telefona zvuče uvjerljivo potrebno ih je istražiti i 'proguglati'. Za sve sumnjive aktivnosti dostupna je i forma za prijavu.