Hrvatska podružnica Microsofta daje najviše prosječne plaće u državi

Prema podacima Fine Microsoft Hrvatska d.o.o. na vrhu je ljestvice hrvatskih poduzeća po prosječnoj plaći u 2016. godini

Sandro Vrbanus subota, 30. prosinca 2017. u 14:00

Financijska agencija (Fina) je objavila podatke o prosječnim neto plaćama po industrijama i poduzećima u Hrvatskoj, koji se odnose na 2016. godinu. Prema njihovim podacima prosječna isplaćena neto plaća obračunana zaposlenima kod poduzetnika u 2016. godini bila je najveća u zadnjih šesnaest godina, i iznosila je 5.140 kn.

U nama najbližem sektoru, onom koji se statistički kod Fine zove "Informacije i komunikacije", a obuhvaća poduzetnike iz IT i telekomunikacijskog sektora, prosječna isplaćena neto plaća prošle je godine bila 7.313 kuna i porasla je za 2,5% u odnosu na 2015. godinu. Ovaj je sektor samo jedan od tri koji bilježe prosječnu neto plaću veću od 7.000 kuna, i nalazi se na drugom mjestu, odmah iza sektora "Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija", koji ima prosječnu plaću već tek za 50-ak kuna.

Možda i najzanimljiviji podatak za naše čitatelje nalazi se u tablici koja prikazuje Top listu poduzetnika s 10 i više zaposlenih, rangiranih prema najvećoj obračunatoj prosječnoj mjesečnoj neto plaći u 2016. godini. Na samom vrhu ove se ljestvice našlo poduzeće Microsoft Hrvatska d.o.o., s prosječnom neto plaćom od 49.832 kune. Microsoftova hrvatska podružnica imala je prošle godine 52 zaposlena

Na istoj ljestvici nalazi se još nekoliko kompanija iz branše. Oracle Hrvatska je na 4. mjestu s 35.900 kuna (48 zaposlenih), a slijedi ga Cisco Systems Hrvatska d.o.o. (35.658 kn i 14 zaposlenika). Na 8. mjestu je lokalna podružnica Samsunga, na 16. HP-a, a do 25. mjesta na listu su se plasirala i lokalna poduzeća Nokia solutions and networks i IBM Hrvatska.

Ovaj pregled nije uključio banke, osiguravajuća društva i financijske institucije.