HT u prvih devet mjeseci 2020. ima pad prihoda i dobiti, ali nastavlja ulaganja

Unatoč koronakrizi i padu prihoda HT nastavlja s ulaganjima. U trećem tromjesečju zabilježena je stabilizacija prihoda i dobiti, pa su očekivanja do kraja godine ostala ista kao i na ljeto

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. listopada 2020. u 12:21

Hrvatski Telekom je danas objavio svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za prvih devet mjeseci 2020. Situacija uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 utjecala je na poslovni razvoj u cijelom gospodarstvu te je njezine učinke neizbježno osjetio i Hrvatski Telekom, poručili su uz objavu rezultata.

Kao izravna posljedica koronakrize, u devet mjeseci 2020. ukupni su se konsolidirani neto prihodi smanjili za 221 milijun kuna, odnosno 3,9%, u odnosu na devet mjeseci 2019. Smanjenje prihoda uzrokovano je manjom realizacijom prihoda od pokretnih telekomunikacija (175 milijuna kuna, odnosno 6,7%), prihoda od nepokretnih telekomunikacija (138 milijuna kuna, odnosno 5,5%) i raznih prihoda (11 milijuna kuna, odnosno 93,5%), a djelomično je neutralizirano većim prihodima od sistemskih rješenja (103 milijuna kuna, odnosno 18,3%).

Ipak, Hrvatski Telekom kaže kako je, unatoč izazovnom okruženju, zabilježio solidne ukupne operativne performanse i razvoj. Ako se gledaju aktualni tromjesečni rezultati, prihodi su im se u trećem tromjesečju 2020. stabilizirali usprkos negativnom učinku prihoda od posjetitelja u ljetnoj sezoni, uglavnom zahvaljujući rastu prihoda od sistemskih rješenja i postpaid usluga pokretnih telekomunikacija.

Očekivanja i dalje ista

U devet mjeseci 2020. EBITDA nakon najmova smanjila se za 178 milijuna kuna, odnosno 8,0%, zbog smanjenja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (164 milijuna kuna, odnosno 7,9%) tako i Crnogorskom Telekomu (14 milijuna kuna, odnosno 8,4%), ponajprije kao rezultat transakcije povezane s EvoTV-om u prvom tromjesečju 2019. i učinka pandemije bolesti COVID-19. Ako se isključi jednokratna transakcija povezana s EvoTV-om u prvom tromjesečju 2019., EBITDA nakon najmova bila je manja za 5,4%. Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 37,5%.

Iako je okruženje i dalje nesigurno, HT i dalje očekuje da će ostvariti ciljeve iz revidiranih izgleda za 2020. objavljene u drugom tromjesečju 2020. Očekuje se da će prihodi, za koje se prije predviđalo da će biti stabilni ili nešto manji u odnosu na 2019., biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj, kako je navedeno u srpnju u izvješću o rezultatima za drugo tromjesečje.

Ulaganja se nastavljaju

Smanjenje prihoda kao posljedica učinaka pandemije bolesti COVID-19 premašilo je pozitivna poslovna kretanja s početka godine. Ipak, Hrvatski Telekom cijelo je vrijeme pružao podršku svojim korisnicima, poduzećima i društvu te je usprkos izazovnim izgledima i dalje usredotočen na provedbu svojeg plana ulaganja u kvalitetu mreže, uvođenje optičke infrastrukture i razvoj 5G tehnologije.

U 2020. snažan naglasak stavljen je na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA). Nakon modernizacije pokretna mreža Hrvatskog Telekoma spremna je za 5G tehnologiju. Važnost te tehnologije ne može se dovoljno naglasiti zbog njezine široke primjene i sposobnosti da zadovolji potrebe Hrvatske, a to su razvoj pametnih gradova, pružanje boljih zdravstvenih usluga, postizanje veće energetske, poljoprivredne i prometne učinkovitosti te primjena 5G tehnologije kao temelja gospodarskog rasta.

Porast digitalnih kanala

Pozitivni trendovi vidljivi su i u sve većoj upotrebi digitalnih kanala, tj. rastu upotrebe aplikacije Moj Telekom, koja je na kraju rujna 2020. imala više od 560.000 korisnika (rast od 72% u odnosu na prošlu godinu) i čiji je prodor sada na razini od 47% pretplatničke baze. Magenta 1, konvergirana usluga, bilježi rast te je upotrebljava 257.000 kućanstava (rast od 7,5% u odnosu na prošlu godinu) i 31.000 poslovnih korisnika (rast od 3,3% u odnosu na prošlu godinu).

Usredotočenost na dioničare

U devet mjeseci 2020. Hrvatski Telekom je u okviru svojeg tekućeg Programa otkupa vlastitih dionica na Zagrebačkoj burzi stekao dodatnih 428.909 dionica Društva. Za stjecanje dionica Društva u devet mjeseci 2020. Hrvatski Telekom je platio ekvivalentnu vrijednost od 72,8 milijuna kuna. Od početka Programa do 30. rujna 2020. Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi stekao ukupno 1.548.749 vlastitih dionica. Za navedeno stjecanje dionica Hrvatski Telekom je platio ekvivalentnu vrijednost od 254 milijuna kuna.

U srpnju je Glavna skupština potvrdila zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2019. Iznos od 8,00 kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 90,2%.