Huawei je sada drugi najveći proizvođač mobitela na svijetu

Prema podacima istraživačke kuće IDC Apple je pao na treće mjesto a na drugom, odmah iza Samsunga, se od prošlog kvartala nalazi Huawei

Sandro Vrbanus subota, 4. svibnja 2019. u 16:00

Istraživačka kuća IDC objavila je podatke o globalnim isporukama pametnih telefona za prvo tromjesečje 2019. godine, u kojima je vidljiva sve veća dominacija kineskih proizvođača i njihova sve veća prijetnja tradicionalnim liderima, Appleu i Samsungu.

Svjetsko je tržište smartphona usporilo početkom ove godine pa su isporuke manje za 6,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od siječnja do ožujka proizvođači su ukupno isporučili 310,8 milijuna uređaja, što je zaključilo već šesti uzastopni kvartal s padom prodaje, kaže IDC.

Huawei je prvi puta prestigao Apple. Izvor: IDC
Huawei je prvi puta prestigao Apple. Izvor: IDC

Rezultati ovog tromjesečja indikator su da bi i cijela godina mogla biti "u minusu", no nisu svi proizvođači zabilježili negativan trend prodaje. U podacima se primarno ističe Huawei koji je sada prema ovoj agenciji drugi po veličini proizvođač mobitela u svijetu, s 19% tržišnog udjela. Isporuke su kod ove kineske kompanije povećane za čak 50% u odnosu na lanjsko razdoblje.

Osim u mobitelima, zanimljivo, Huawei je odnedavno i drugo ime na tržištu tableta.

Huawei se tako smjestio na drugo mjesto ljestvice između vodećeg Samsunga s 23,1% te od sada trećeplasiranog Applea s 11,7% tržišnog udjela. Ljestvicu vodećih proizvođača nastavljaju također kineski igrači, Xiaomi na 4. te Vivo i Oppo koji dijele peto mjesto. Osim Viva i Huaweija svi su ovi proizvođači zabilježili pad isporuka u promatranom razdoblju.