Huawei navodno prodaje marku Honor za 15 milijardi dolara

Prema neslužbenim informacijama odjel zadužen za liniju nešto jeftinijih mobitela bit će prodan konzorciju čiji su članovi distributer mobitela Digital China te vlasti grada Shenzhena

Sandro Vrbanus srijeda, 11. studenog 2020. u 11:37

Kineski tehnološki div Huawei navodno želi prodati svoj odjel koji se bavi cjenovno prihvatljivijim mobitelima, na tržište plasiranima pod markom Honor. Ovu informaciju, iako neslužbeno, doznao je Reuters od dobro obaviještenih izvora. Na nju su se u Huaweiju odlučili među ostalim zbog sankcija SAD-a koje im otežavaju proizvodnju mobitela srednjeg i nižeg cjenovnog razreda. Umjesto "budžetskih" Honora Huawei će se nastaviti fokusirati na skuplje i tehnološki daleko naprednije uređaje.

Službena objava se još čeka

Kao cijena koju bi za cijeli odjel Honor mogli postići spominje se 100 milijardi juana, odnosno 15,2 milijarde američkih dolara. Kupac bi trebao biti novoosnovani konzorcij čiji predvodnik je veliki kineski distributer mobitela Digital China, a jedan od članova i grad Shenzhen. Osim njih u financiranju preuzimanja sudjelovat će i nekoliko investicijskih fondova.

Navedeni bi iznos kupci trebali platiti u potpunosti u novcu, a zauzvrat će dobiti cijelu imovinu Honora – od imena, preko odjela za istraživanje i razvoj do cijelog sustava upravljanjem dobavnim lancem. Nakon prodaje Honor bi trebao zadržati svih više od sedam tisuća zaposlenika i unutar tri godine dionice plasirati u javnu ponudu na burzu.

Poslovanje i probijanje na svjetska tržišta bi za Honor, kao zaseban entitet, trebalo biti olakšano jer bi se na njihove uređaje vjerojatno mogla vratiti podrška za Googleov Play Store, a na izdvojenu se kompaniju ne bi odnosile ni sankcije SAD-a koje im ograničavaju nabavku komponenti. Službene informacije o ovoj transakciji mogle bi biti objavljene do narednog vikenda.