Huawei počinje s gradnjom velike tvornice u Francuskoj

Usprkos tome što neke europske vlade ograničavaju upotrebe Huaweijeve 5G opreme, kineska tvrtka nastavlja s planovima za gradnju svoje prve tvornice u Europi

Matej Markovinović srijeda, 13. prosinca 2023. u 14:26
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Huawei će sljedeće godine započeti s izgradnjom svoje prve tvornice za proizvodnju mrežne opreme za mobilne telefone u Francuskoj, izvijestio je Reuters pozivajući se na anoniman izvor dobro upoznat s ovom tematikom.

Kineski proizvođač još je 2020. godine najavio planove za izgradnju tvornice u Francuskoj s početnim ulaganjem od 200 milijuna eura, ali je realizacija odgođena zbog pandemija Covida-19. Tvornica će biti izgrađena u Brumathu, blizu Strasbourga, a puštanje u pogon očekuje se 2025. godine.

Inače, Huawei se zajedno sa ZTE-om suočava s ograničenjima i zabranama upotrebe svoje opreme u nekim europskim zemljama zbog potencijalnih sigurnosnih rizika. Istodobno, europske vlade raspravljaju kako smanjiti te rizike, ali i surađivati s Kinom, koja je treći najveći trgovinski partner Francuske nakon EU i SAD-a.

Zanimljivo je da je 2020. godine francuska vlada obavijestila telekomunikacijske operatere koji planiraju kupiti Huaweijevu 5G opremu da neće moći obnoviti licence nakon isteka, čime se kineski proizvođač učinkovito izbacuje iz tamošnjih mobilnih mreža..

Međutim, nakon sastanka s francuskim ministrom gospodarstva Brunom Le Maireom u Pekingu ovoga srpnja, kineski potpredsjednik vlade He Lifeng izjavio je da je Francuska odlučila produžiti Huaweijeve 5G licence u nekim gradovima.