Intelu ne ide proizvodnja čipova, izgubili su čak 7 milijardi dolara u 2023.

Izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger, kaže da su financijski rezultati u 2023. posljedica prethodnih grešaka u poslovanju tvrtke

Matej Markovinović srijeda, 3. travnja 2024. u 12:40

Intelov odjel za proizvodnju čipova zabilježio je operativne gubitke u iznosu od 7 milijardi dolara tijekom 2023. godine, pokazuje izvješće Reutersa. Za usporedbu, godinu prije toga su izgubili 5,2 milijardi dolara.

Što se tiče prihoda, Intelov odjel za proizvodnju čipova ostvario je prihod od 18,9 milijardi dolara u 2023. godini, što predstavlja pad od 31 posto u odnosu na 27,49 milijardi godinu prije toga. Nakon objave ovih poslovnih rezultata, dionice Intela pale su za preko 4 posto.

O svemu se oglasio i izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger, koji je investitorima priznao da su najnoviji financijski rezultati djelomično posljedica prethodnih grešaka koje su se akumulirale u poslovanju tvrtke s proizvodnjom čipova.

Prema njegovim riječima, te su pogreške primorale Intel da outsourcea otprilike 30 posto svoje proizvodnje.Međutim, najavio je i korištenje EUV strojeva, čija će navodna ekonomičnost pomoći Intelu da do 2027. godine dosegne točku pokrića svih troškova.