Japan Displayju prijeti bankrot

Tvrtka Japan Display (JDI) nalazi se u velikim financijskim poteškoćama, a uspjeh njihova plana spašavanja je upitan zbog povlačenja glavnog sudionika, TPK Holdinga

Matija Pavlić srijeda, 19. lipnja 2019. u 18:46

Tvrtka Japan Display (JDI) nalazi se u ozbiljnim financijskim problemima. Njihov proces odnosno plan spašavanja našao se u problemima nakon što se tajvanski TPK Holding jedan od ključnih sudionika cijele priče o spašavanju povukao iz cijelog posla te sa sobom uzeo ulaganje vrijedno 737 milijuna američkih dolara.

Isti potez mi mogle povući i ostale četiri tvrtke koje sudjeluju u istom procesu iako službeno još nisu obznanile svoju odluku.

Japan Display je poznat po svojim LCD zaslonima koje nudi mnogobrojnim većim tvrtkama pa i onoj iz Cupertina. Propašću Japan Displayja Apple bi izgubio jednog od svojih najvećih dobavljača LCD zaslona (koji se koriste sve manje, no i dalje u značajnoj količini posebice što se tiče iPhone XR modela).

Japan Display je od Applea posudio velik novac, a proveo je i određena otpuštanja što ipak nije uspjelo konsolidirati financijsko poslovanje tvrtke te na kraju natjeralo prije spomenuti TPK Holding na izlazak iz cijelog plana spašavanja i rekonstrukcije tvrtke. Tvrtka je tijekom 2018. godine zabilježila gubitke od 2,3 milijarde američkih dolara.