Apple započeo fiskalnu 2024. s izvrsnim rezultatima, ali očekivanja su manje optimistična

U posljednjem kalendarskom tromjesečju 2023. godine Apple je zaustavio pad prihoda nakon godine dana, zabilježio rast dobiti, ali iskusio i značajniji pad prodaje na značajnom tržištu, onom kineskom

Sandro Vrbanus petak, 2. veljače 2024. u 19:09
📷 Tim Cook / X
Tim Cook / X

Nakon četiri uzastopna kvartala neuobičajena za Apple, tijekom kojih je kompanija bilježila pad prihoda, posljednje tromjesečje 2023. godine (koje oni računaju kao prvo tromjesečje fiskalne 2024.) donijelo je oporavak. Apple je od rujna do prosinca prošle godine zabilježio prihode od 119,6 milijardi dolara, što je porast od 2% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. U istom je razdoblju i dobit porasla za 16%, a u izvješću je naglašeno i da je posljednji kvartal imao – zbog načina računanja – jedan tjedan manje nego lanjski.

iPhone prvi, usluge druge

Glavni generator rasta bili su prodaja iPhonea, predvođena serijom 15, predstavljenom početkom promatranog tromjesečja, ali i razne pretplate i usluge. Potonji je segment, ističu, donio 23 milijarde dolara prihoda, najviše do sada za jedan kvartal.

Za usporedbu, iPhone je Appleu donio 70 milijardi dolara, Mac linija 7,8, iPad 7, a "ostali proizvodi" popu AirPodsa ili Apple Watcha zajedno su zaslužni za 12 milijardi dolara prihoda. Usluge su, dakle, postale čvrsto drugi najvažniji segment Appleovog poslovanja. Time je povećana i ukupna marža, koja iznosi ogromnih 45,9%.

Apple trenutačno bilježi 2,2 milijarde svojih aktivnih uređaja diljem svijeta. Povećanje je to od 10% u odnosu na prošlu godinu, a tolika baza korisnika daje im optimizam kad je riječ o širenju pretplata i usluga, oglašavanja, mobilnih plaćanja, cloud servisa, App Storea i ostalih naplatnih "dodataka".

Međutim, i nakon tako pozitivnog izvješća, vrijednost Appleove dionice na burzi je potonula za nešto više od 4%. Razlog za takvu negativnu reakciju ulagača nije ono viđeno u prethodnom, već očekivanja od tekućeg tromjesečja. Pad prodaje u Kini mogao bi se nastaviti, Apple očekuje podjednake rezultate i u budućnosti, a i kad je riječ o prodaji iPhonea, u prvom kalendarskom kvartalu 2024. ne očekuje se veće odstupanje od lanjskih rezultata.

Kad je riječ o poslovanju do kraja 2024., velike se stvari očekuju i od novog proizvoda, Vision Pro, koji upravo danas ulazi u slobodnu prodaju te otvara potpuno novi segment za Apple. Tim Cook je na konferencijskom pozivu s investitorima nagovijestio i da trenutačno rade na "vrlo uzbudljivim" projektima vezanima uz generativnu umjetnu inteligenciju, ali da će o njima moći govoriti tek kasnije ove godine.