Hrvatski Telekom u 2023. godini premašio inicijalna očekivanja

Hrvatski Telekom je u 2023. godini zabilježio rast prihoda i ograničio rast operativnih troškova, što im je donijelo rast dobiti u odnosu na godinu ranije. Povećana su i ulaganja u spektar i infrastrukturu

Bug.hr petak, 23. veljače 2024. u 10:34

Kao rezultat snažnog komercijalnog zamaha i pozitivnih poslovnih kretanja, Hrvatski Telekom je u 2023. godini zabilježio rast prihoda od 5,7% u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, pokazuju upravo objavljeni poslovni rezultati.

Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, HT je ograničio rast operativnih troškova na 4,8% u odnosu na prošlu godinu, uz daljnju transformaciju modela poslovanja i troškovnih inicijativa za povećanje učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim komercijalnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3% u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit iznosila je 132 milijuna eura, u prvom redu zahvaljujući jednokratnim stavkama i dobrim rezultatima EBITDA-e.

Rast ulaganja

U 2023. dodatno su se povećala vodeća ulaganja na tržištu koja su, zajedno s ulaganjima u spektar, iznosila 361,4 milijuna eura i bila su veća za 50,7% u odnosu na prošlu godinu. Unatoč izazovnom okruženju i gospodarskoj neizvjesnosti HT je uspješno ostvario očekivanja te premašio početne smjernice za 2023, stoji u objavi rezultata.

Najvećim ulaganjima na tržištu i razvojem infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže.

U postojećim frekvencijskim pojasevima na aukciji spektra HT je osigurao najveći udio mobilnog spektra na tržištu. Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma dobila je OOKLA certifikat za najbolju i najbržu mobilnu mrežu u zemlji petu godinu zaredom, a kao najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj prepoznao ju je i HAKOM. Izgradnjom optičke infrastrukture, ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima diljem Hrvatske, HT je proširio već sada najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za više od 20%, u usporedbi s godinom ranije, što je značajan korak prema ispunjenju cilja pokrivanja više od milijuna domaćinstava gigabitnim brzinama optičke mreže.

Daljnja optimizacija modela poslovanja

HT je ubrzao transformaciju svog operativnog modela, podižući razinu učinkovitosti, istovremeno pružajući najbolje iskustvo korisnicima na tržištu. U siječnju 2024., HT je dovršio integraciju Iskon Interneta u HT d.d. te je iz društva Ericsson Nikola Tesla Servisi prenesena jedinica za izgradnju i održavanje mreže HT-a u novoosnovano društvo - HT Servise d.o.o. Osim toga, HT je započeo pripreme za gašenje 3G tehnologije. Ovo će dodatno ubrzati prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, omogućujući pružanje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga, istovremeno jačajući doprinos održivoj digitalnoj transformaciji društva.

Bitni događaji u 2023.

Održivost je sastavni dio strategije koju je HT kao društveno odgovorna kompanija tijekom 2023. nastavio integrirati i sustavno provoditi sva tri stupa ESG-a, fokusirajući se na klimatske promjene, učinkovitost resursa i digitalnu inkluziju. HT je smanjio potrošnju energije za 3% u odnosu na prethodnu godinu, a emisije CO2 za 4% u odnosu na prethodnu godinu. HT je zaključio prvi virtualni PPA sporazum u zemlji, što označava važnu prekretnicu u energetskoj strategiji kompanije. Nadalje, HT je pokrenuo sveobuhvatnu platformu za zaštitu okoliša "Poziv koji ne propuštaš" te imao rekordnu godinu u pogledu prikupljenih starih elektroničkih uređaja. Napori HT-a su prepoznati osvajanjem nacionalne nagrade za održivost treću godinu zaredom.

Novi Kolektivni ugovor potpisan je u prosincu i stupio je na snagu u siječnju 2024., a vrijedit će tri godine.

U prosincu 2023. Kostas Nebis, glavni direktor HT-a, podnio je ostavku s učinkom od 1. srpnja 2024., a svoju će karijeru nastaviti u Deutsche Telekom Grupi kao predsjednik Uprave i glavni direktor OTE Grupe u Grčkoj. Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike (COOR), imenovana je predsjednicom Uprave Hrvatskog Telekoma s učinkom od 1. srpnja 2024.

Najveći program nagrađivanja od 2019.

Strategija HT-a za alokaciju kapitala i dalje pokazuje snažnu usmjerenost kompanije na povrate za dioničare i namjeru vraćanja vrijednosti dioničarima. HT je tijekom 2023. vratio 107,8 milijuna eura dioničarima putem dividendi i otkupa dionica, što je najveća razina alokacije kapitala od 2019.

HT je isplatio dividendu u iznosu od 1,10 eura po dionici, što predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit kompanije od 93,9% i rast od 3,6% u usporedbi s prošlom godinom.

U okviru trenutačnog Programa otkupa dionica i putem uspješnog dražbenog postupka za ubrzano prikupljanje ponuda koji je proveden u rujnu HT je kupio dodatne 808 252 dionice kompanije na Zagrebačkoj burzi. HT je isplatio ekvivalentnu vrijednost od 21,2 milijuna eura za stjecanje dionica kompanije u izvještajnom razdoblju.

Iznos dividende za 2023. bit će objavljen 20. ožujka 2024. zajedno s revidiranim financijskim izvještajima za 2023.


Izgledi za 2024.

Cilj je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda s obzirom na usporavanje rasta prihoda koji potječu od ostalih mobilnih komunikacija, a koji su najvišu razinu zabilježili 2023., i na smanjeni doprinos prihoda od tranzitnog prometa koji nosi niže marže. Osim toga, predviđa se i srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. iz HT-a poručuju i da nisu promijenili svoje stajalište o regionalnom širenju te nastavljaju procjenjivati potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za 2023. godinu, Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: 

"Za Hrvatski Telekom 2023. bila je uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja.

Zahvaljujući najvećim ulaganjima u povijesti kompanije dodatno smo ojačali vodeći položaj svoje mreže, osigurali najveći udio u spektru i ponovno osvojili nagrade za najbolju mobilnu mrežu. Dodatno smo proširili najveću FTTH mrežu i omogućili gigabitne optičke i 5G brzine privatnim i poslovnim korisnicima diljem Hrvatske, čime smo stvorili ključnu digitalnu platformu za gospodarski rast i društveni napredak zemlje.

U 2024. godini nastavljamo graditi na našim čvrstim temeljima, s ciljem daljnjeg rasta kompanije, ubrzavanja digitalne transformacije, ulaganja u važnu ICT infrastrukturu, daljnjeg poboljšanja korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika, stvarajući još veću vrijednost za naše korisnike i dioničare, predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva."