Je li Facebook platio skoro 5 milijardi dolara mita FTC-u da bi zaštitio Zuckerberga?

Neobičan sudski proces odvija se u Americi gdje dioničari Facebooka tvrde da je tvrtka platila 5 milijardi dolara FTC-u iako je globa bila svega oko 100 milijuna dolara, kako bi zaštitila Zuckerberga od sudskog progona

Drago Galić petak, 24. rujna 2021. u 23:23

Prema pisanju WSJ-a koji ekstenzivno pokriva slučaj, dioničari Facebooka su podigli tužbu protiv tvrtke jer je namjerno platila gotovo 4,9 milijardi dolara kazne više nego je trebala Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC – Federal Trade Commision) kako bi bila sigurna da ovi neće detaljnije istraživati osnivača i direktora Facebooka, Marka Zuckerberga u vezi skandala iz 2019. kada je otkriveno da je tvrtka prodala osobne podatke 50 milijuna svojih korisnika zloglasnoj i sada ugašenoj Cambridge Analytici koji su onda korišteni za ciljano političko oglašavanje.

Prema ranijem članku Washington Posta koji se domogao izvorne tužbe dioničara, u njoj se tvrdi da su Zuckerberg, Sandberg i drugi direktori tvrtke odobrili plaćanje nagodbe FTC-u u iznosu od 5 milijardi dolara s jasnim dogovorom da ta nagodba uključuje i prestanak istraživanja samog Zuckerberga; nespominjanje njegovog imena u FTC-ovoj odluci; isključivanju mogućnosti da Zuckerberg bude osobno novčano kažnjen za svoju ulogu u prekršaju te da eventualno bude prisiljen svjedočiti.

Problem s ovom nagodbom s FTC-om je što se, gledano sa strane, čini posve besmislenom. Naime, pravilnik FTC-a za gornji prekršaj predviđa maksimalnu kaznu od 100 milijuna dolara, a najveća kazna ikada ikome izrečena od strane FTC-a za bilo koji prekršaj iznosila je 168 milijuna dolara.

Dakle, „nagodba“ koju je postigao Facebook na svoju ruku nudeći 5 milijardi dolara je od 30 do 50 puta veća nego se mogla realno očekivati u bilo kojem slučaju. Sve da bi se zaštitilo jednog čovjeka, Marka Zuckerberga.

Prema dioničarima, ovo je jasno kršenje obveza prema svojim dioničarima jer čak ni za Facebook 5 milijardi dolara kazne nije „sića“.

Prema istoj tužbi, skrivanjem informacija o Cambridge Analytici pred svojim dioničarima, izvršni direktori Facebooka, članovi upravnog odbora u što spadaju i Zuckerberg i Sheryl Sandberg su svi bili uključeni u nedozvoljeno trgovanje iznutra zahvaljujući ovim povlaštenim informacijama, a koje su trebale biti dostupne svim dioničarima.

Da ne bi bilo zabune, u dioničare Facebooka spadaju ogromne tvrtke i fondovi, među ostalima i masivni kalifornijski Teachers' Retirement System (TRS) fond koji upravlja s 250 milijardi dolara kapitala, a koji je također jedan od podnositelja tužbe.

Sam Facebook, pak, tvrdi da brojni novinski napisi, posebno oni u Wall Street Journalu koji je posvetio veliki dio svog prostora skandalu, „sadrže neistine“ i „namjernu krivu karakterizaciju onoga što pokušavamo [Facebook] postići“.

 

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi