Je li Facebook platio skoro 5 milijardi dolara mita FTC-u da bi zaštitio Zuckerberga?

Neobičan sudski proces odvija se u Americi gdje dioničari Facebooka tvrde da je tvrtka platila 5 milijardi dolara FTC-u iako je globa bila svega oko 100 milijuna dolara, kako bi zaštitila Zuckerberga od sudskog progona

Drago Galić petak, 24. rujna 2021. u 23:23

Prema pisanju WSJ-a koji ekstenzivno pokriva slučaj, dioničari Facebooka su podigli tužbu protiv tvrtke jer je namjerno platila gotovo 4,9 milijardi dolara kazne više nego je trebala Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC – Federal Trade Commision) kako bi bila sigurna da ovi neće detaljnije istraživati osnivača i direktora Facebooka, Marka Zuckerberga u vezi skandala iz 2019. kada je otkriveno da je tvrtka prodala osobne podatke 50 milijuna svojih korisnika zloglasnoj i sada ugašenoj Cambridge Analytici koji su onda korišteni za ciljano političko oglašavanje.

Prema ranijem članku Washington Posta koji se domogao izvorne tužbe dioničara, u njoj se tvrdi da su Zuckerberg, Sandberg i drugi direktori tvrtke odobrili plaćanje nagodbe FTC-u u iznosu od 5 milijardi dolara s jasnim dogovorom da ta nagodba uključuje i prestanak istraživanja samog Zuckerberga; nespominjanje njegovog imena u FTC-ovoj odluci; isključivanju mogućnosti da Zuckerberg bude osobno novčano kažnjen za svoju ulogu u prekršaju te da eventualno bude prisiljen svjedočiti.

Problem s ovom nagodbom s FTC-om je što se, gledano sa strane, čini posve besmislenom. Naime, pravilnik FTC-a za gornji prekršaj predviđa maksimalnu kaznu od 100 milijuna dolara, a najveća kazna ikada ikome izrečena od strane FTC-a za bilo koji prekršaj iznosila je 168 milijuna dolara.

Dakle, „nagodba“ koju je postigao Facebook na svoju ruku nudeći 5 milijardi dolara je od 30 do 50 puta veća nego se mogla realno očekivati u bilo kojem slučaju. Sve da bi se zaštitilo jednog čovjeka, Marka Zuckerberga.

Prema dioničarima, ovo je jasno kršenje obveza prema svojim dioničarima jer čak ni za Facebook 5 milijardi dolara kazne nije „sića“.

Prema istoj tužbi, skrivanjem informacija o Cambridge Analytici pred svojim dioničarima, izvršni direktori Facebooka, članovi upravnog odbora u što spadaju i Zuckerberg i Sheryl Sandberg su svi bili uključeni u nedozvoljeno trgovanje iznutra zahvaljujući ovim povlaštenim informacijama, a koje su trebale biti dostupne svim dioničarima.

Da ne bi bilo zabune, u dioničare Facebooka spadaju ogromne tvrtke i fondovi, među ostalima i masivni kalifornijski Teachers' Retirement System (TRS) fond koji upravlja s 250 milijardi dolara kapitala, a koji je također jedan od podnositelja tužbe.

Sam Facebook, pak, tvrdi da brojni novinski napisi, posebno oni u Wall Street Journalu koji je posvetio veliki dio svog prostora skandalu, „sadrže neistine“ i „namjernu krivu karakterizaciju onoga što pokušavamo [Facebook] postići“.

 

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

In-ear slušalice

MARSHALL Mode EQ

Snažan zvuk uz minimalno izobličenje, Mode EQ, daljinski, 20 Hz – 20 kHz, 100 dB, 18 ohma, mikrofon, kabel otporan na petljanje.

599 kn 79,50 € Kupi

Streaming pojacalo

ROKSAN ATESSA

BluOS , širok izbor digitalnih i analognih prikljucaka i veza, Bluetooth, AirPlay 2, kompatibilan s MQA i FLAC, 130W (4 ohma).

14.990 kn 1.989,51 € Kupi