Jedna od najvećih ukrajinskih IT kompanija otvara ured u Zagrebu, donosimo detalje

Ukrajinski Intellias, kompanija koja razvija softver za automobilsku i financijsku industriju, i čija rješenja koristi 2 milijarde ljudi, u Hrvatskoj će imati svoj novi razvojni centar sa stotinjak zaposlenika

Sandro Vrbanus utorak, 15. ožujka 2022. u 11:55

Prije nekoliko dana ukrajinska je IT kompanija Intellias objavila da, potaknuta geopolitičkom situacijom, planira svoj developerski hub otvoriti, umjesto u Novom Sadu, u Zagrebu. Slijedom te informacije obratili smo im se, i – na naše iznenađenje – izravno iz Kijeva dobili informacije o njihovim planovima za poslovanje u našoj zemlji. Na nekoliko nam je pitanja odgovorio Roman Pavlyuk, potpredsjednik zadužen za digitalnu strategiju u Intelliasu.

Bug: Kako to da ste odlučili otvoriti deeloperski centar u Hrvatskoj? Koje prednosti vidite na našem tržištu?

RP: Za početak, Hrvatska je dom vrlo solidnoj IT zajednici i ima vrlo dobro razvijenu infrastrukturu. Mi, s druge strane, imamo 20-godišnje iskustvo u radu s globalnim kompanijama. Čvrsto vjerujemo da ćemo zajedno moći pružiti svojim klijentima kvalitetna tehnološka rješenja i usluge. U isto vrijeme, Hrvatska je oduvijek bila pouzdan partner Ukrajini s čvrstim pro-ukrajinskim stavovima.

Kada će, i gdje, ovaj centar biti otvoren?

Odluka da stvorimo južnoeuropski IT hub u Zagrebu donesena je nedavno. Trenutačno smo u potrazi za mjestom gdje bismo osnovali ured. Ono mora zadovoljiti sve nužne kriterije i principe pametne udobnosti koje njegujemo u Intelliasu. Informaciju o otvorenju, kada se ono dogodi, podijelit ćemo na svojoj Facebook stranici.

Koliko zaposlenika planirate imati ovdje? Hoćete li zapošljavati i lokalne stručnjake?

Očekujemo da će novi ured u Zagrebu postati središte našeg budućeg južnoeuropskog IT huba. Kao globalna kompanija, Intellias je oduvijek bio otvoren prema svima koji dijele naše vrijednosti. Ove godine planiramo u Hrvatskoj zaposliti stotinjak stručnjaka. Nadamo se da ćemo u tome pronaći i hrvatske specijaliste i talente iz cijele regije, koji žele raditi s nama. Primjerice, trenutačno tražimo nove kolege za nekoliko pozicija u ovoj regiji: Senior Data Engineers, Senior React-Native Mobile Developers, Middle AQA Engineers te Senior .Net Engineers.

Što možete ponuditi developerima?

Intellias je jedna od najvećih ukrajinskih IT kompanija i zapošljava više od 2.500 stručnjaka. Developerski centri su nam smješteni u Poljskoj (Kraków) i sada u Hrvatskoj (Zagreb). Predstavništva imamo u Njemačkoj, Izraelu, SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Hrvatsku ćemo donijeti svoje vodeće međunarodne klijente, velike projekte i dvadeset godina iskustva.

Na kakvim projektima će developeri raditi?

Naša kompanija razvija kompleksna softverska rješenja i pruža profesionalne usluge različitim industrijama, uključujući automobilsku industriju, industrije transporta i mobilnosti, kao i one vezane uz financije, poljoprivredu i telekomunikacije. S ponosom možemo reći da preko dvije milijarde ljudi u svijetu koristi tehnološke proizvode koje su razvili Intelliasovi inženjeri.

Naša najnovija rješenja fokusiraju se na Modern Data Infrastructure (MDI), brz prelazak u računalstvo u oblaku, dizajn proizvoda, inteligentnu automatizaciju s potpomognutim donošenjem odluka uz umjetno inteligenciju i strojno učenje, računalni vid te tehnologije lidara.

Povrh toga, držimo se snažnih korporativnih vrijednosti, koje su integrirane u naše svakodnevne procese. Jedna stvar koju treba znati o Intelliasu jest da je to kompanija orijentirana prema svojim ljudima, gdje su oni mnogo važniji od poslovnih procesa.