Kineska industrija već se gotovo u potpunosti oporavila, tvrde iz Xiaomija

Prvi čovjek financijskog odjela kineskog Xiaomija je, u sklopu objave kvartalnih rezultata kompanije, izjavio da su u Kini već vidljivi znakovi gotovo potpunog oporavka proizvodnje od pandemije

Sandro Vrbanus utorak, 31. ožujka 2020. u 15:04

Pandemija koronavirusa krenula je iz Kine, pa je logično da se njezine posljedice tamo najprije počnu raščišćavati. Posljednjih dana i tjedana život se u Kini, pa čak i u samom epicentru pandemije, Wuhanu, polako vraća u normalu, tvornice i trgovine se otvaraju, a Kinezi se vraćaju na svoja radna mjesta.

Proizvođač raznih elektroničkih uređaja Xiaomi objavio je svoje poslovne rezultate za posljednji kvartal u kojem COVID-19 nije utjecao na njegovo poslovanje. U razdoblju od listopada do prosinca 2019. godine njihovi su prihodi porasli za 27% i iznosili su oko 8 milijardi dolara, od čega oko 60% otpada na prihode od prodaje mobitela.

Tijekom predstavljanja ovih rezultata šef financija Xiaomija Shou Zi Chew izjavio je da u toj zemlji već postoje brojni znakovi oporavka gospodarstva. Kinesko tržište, kazao je Chew, počelo se oporavljati, i već je na 80 do 90% od svoje uobičajene razine. U prvom tromjesečju, kada je koronavirus najsnažnije utjecao na prodaju, Xiaomijevi su prihodi, kao uostalom i svih kineskih kompanija, pali – no, prvi financijaš Xiaomija nije otkrio koliko – taj podatak će vjerojatno biti otkriven tek kroz tri mjeseca, kada će kompanija objaviti svoje nove kvartalne rezultate.

U Xiaomiju očekuju da globalna potražnja za mobitelima neće značajno pasti uslijed pandemije. Najvjerojatnije će najveći udar biti vidljiv u prodaji tijekom ožujka i travnja, a oporavak se očekuje već od svibnja.