Kinesko tržište pametnih telefona ponovno raste

Nakon stagnacije kinesko tržište pametnih telefona bilježi blagi rast isporuka od 2,2 posto na godišnjoj razini, no u preostala dva kvartala godine očekuje se stagnacija tamošnjih vodećih proizvođača

Matija Pavlić ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u 20:45

Nakon razdoblja u kojem je kinesko tržište pametnih telefona bilježilo pad isporuka, slijedi kvartal u kojem kinesko tržište bilježi znakove oporavka.

Prema pisanju portala Digitimes, tržište je zabilježilo rast isporuka od 2,2% na godišnjoj razini. Ukupno je isporučeno 94,2 milijuna uređaja u odnosu na 90 milijuna uređaja isporučenih tijekom prvog kvartala ove godine.

Dobri rezultati u drugom kvartalu postignuti su zahvaljujući uspjehu četiri vodeća kineska proizvođača pametnih telefona (Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo) koji su u drugom kvartalu zabilježili rast isporuka od 10%.

Ipak za drugu polovicu godine ne stižu optimistične prognoze, tvrtke Huawei, Oppo i Vivo bi u posljednja dva kvartala godine na kineskom tržištu mogle zabilježiti pad isporuka u jednoznamenkastom i dvoznamenkastom postotku.

Isporuke Appleovih iPhonea zabilježile su sekvencijalni pad, no uskoro se očekuje predstavljanje ovogodišnjih modela što bi trebalo ponovno pospješiti Appleovu prodaju na kineskom tržištu.