M SAN Grupa izdala nove obveznice i najavila izlazak na burzu

U samo jednom danu na domaćem je tržištu kapitala M SAN Grupa izdala obveznica u vrijednosti 200 milijuna kuna, što je jedan od procesa u pripremi za izlazak s dionicama u javnu ponudu

Sandro Vrbanus petak, 23. srpnja 2021. u 19:18

M SAN Grupa ovoga je tjedna ponovno izašla na domaće tržište kapitala kroz emisiju korporativnih obveznica nominalne vrijednosti 200 milijuna kuna. U samo jednom danu do zatvaranja upisa u knjigu izdanja, ulagatelji su iskazali interes u iznosu od 275 milijuna kuna što je za skoro 40% više u odnosu na ciljani nominalan iznos izdanja.

Knjiga upisa za navedene obveznice bila je otvorena u četvrtak, 15. srpnja 2021. godine u 9:00 te zatvorena isti dan u 15:00 sati. Datum izdanja obveznica, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. je 20. srpanj 2021., a datum početka trgovanja na Službenom tržištu Zagrebačke burze je 22. srpanj 2021. godine.

Interes institucija

Interes za obveznicama su pokazale sve kategorije domaćih institucionalnih ulagatelja te je 51% izdanja alocirano bankama, 24% mirovinskim fondovima, 17% osiguravateljima i 8% investicijskim fondovima. Iz kompanije poručuju kako je uspješna realizacija korporativnog izdanja uz postignute konačne uvjete "potvrdila atraktivnost M SAN Grupe kao novog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala".

Cilj ove emisije korporativnih obveznica je osigurati kapital za potrebe refinanciranja postojećeg kratkoročnog i dugoročnog duga kao i za potrebe financiranja obrtnog kapitala potrebnog za nastavak razvoja poslovanja M SAN Grupe.

Razvoj u tri smjera

Daljnji razvoj poslovanja M SAN Grupe biti će usmjeren na tri strateška smjera, od nastavka razvoja logističkih kapaciteta i novih logističkih centara u Adira regiji do investicija u daljnju izgradnju brendova MS Energy iz domene e-mobilnosti te Vivax s područja potrošačke elektronike, klimatizacije i bijele tehnike.

Proces pripreme izdanja obveznice trajao je gotovo šest mjeseci, a ovaj izlazak na Zagrebačku burzu s dužničkim instrumentom dio je šireg plana pripreme za izlazak na IPO (inicijalne javne ponude dionica na burzi) u budućem razdoblju. Podsjetimo, nedavno je izlazak na burzu, kao prva tehnološka kompanija nakon 18 godina, bio najavio Span.

Prvo pojavljivanje M SAN Grupe na tržištu kapitala datira još iz 2006. godine kroz programe izdanja Komercijalnih zapisa. Tada su, u razdoblju od svibnja 2006. g. do lipnja 2010. g., izdali osam tranši Komercijalnih zapisa ukupnog iznosa 245,5 milijuna kuna koje su sve u međuvremenu uredno otplaćeni.