McAfee će biti prodan za više od 14 milijardi dolara

Tvrtka McAfee koja je nakon više godina generiranja gubitaka napokon na putu da postane profitabilna, trebala bi uskoro biti kupljena od strane konzorcijuma za ukupnu svotu veću od 14 milijardi dolara

Drago Galić utorak, 9. studenog 2021. u 15:10

Konzorcijum tvrtki koje predvodi Advent International Corporation i Permira Advisers (da, ni mi također…) platit će 12 milijardi dolara za kupnju svih McAfeejevih slobodnih dionica na tržištu, te još u saniranje gubitaka tvrtke uložiti preko dvije milijarde dolara čime će se ukupna svota u ovoj transakciji popeti preko 14 milijardi dolara. Time će ova tvrtka koja sa svojim osnivačem, Johnom McAfeejem nema nikakve veze još od 1994., otići iz većinskog Intelovog vlasništva u kojemu se nalazi od 2011. kada ju je Intel kupio za 7,7 milijardi dolara.

Sam osnivač McAfeeja, John McAfee, umro je ovog lipnja u španjolskom zatvoru u 75. godini nakon što se objesio čekajući odluku suda o ekstradiciji u SAD zbog optužbi za poreznu prevaru.

Povijest će ga pamtiti kao prvoga pisca komercijalnog antivirusnog softvera zbog čega je i osnovao tvrtku McAfee Associates daleke 1987., te ekstravagantnog i blago rečeno kontroverznog poduzetnika i aktivista. Od svoje bivše tvrtke se davno distancirao tvrdeći da prodaje bloatware, a iz Belizea gdje je živio do 2013. pobjegao je zbog sumnji da je počinio ubojstvo, da bi potom 2019. pobjegao i iz SAD-a zbog optužbi za utaju poreza, ali je na osnovu međunarodne tjeralice uhićen u Španjolskoj.