Mobilne igre po prihodima će ove godine premašiti sve druge oblike igara zajedno

Ove će godine u svijetu na mobilne igre biti potrošeno preko 120 milijardi dolara, dok će igranje na računalima i konzolama zajedno zabilježiti potrošnju nešto manju od toga

Sandro Vrbanus srijeda, 16. lipnja 2021. u 13:33

Ova će godina biti vrlo značajna za industriju mobilnih igara, predviđa analitičarska kuća App Annie. Prema njihovim podacima već prvo tromjesečje ove godine obilježio je velik rast prihoda u ovom sektoru, pa su oni sada za čak 40% veći nego u zadnjem "predpandemijskom" tromjesečju s kraja 2019. godine. Broj preuzimanja igara u istom je razdoblju porastao za 30% i sada iznosi preko milijardu preuzetih mobilnih igara – svakog tjedna.

Zanimljivo je da podaci pokazuju kako je proglašenje pandemije u ožujku prošle godine bilo "okidač" za početak strelovitog rasta gaming sektora.

Prijelomna godina

Kad je riječ o konkretnim brojevima, u prva tri mjeseca ove godine potrošači su na mobilne igre u prosjeku trošili 1,7 milijardi američkih dolara tjedno. Nastavi li se ovaj trend do kraja godine, tada će 2021. godina biti završena s preko 120 milijardi američkih dolara utrošenih na mobilno igranje.

AppAnnie: rast mobilnih igara u odnosu na ostale
AppAnnie: rast mobilnih igara u odnosu na ostale

Procjene govore da će ukupna industrija igara ove godine biti velika oko 204 milijarde dolara, pa to navodi na zaključak da će ova godina biti povijesna. U njoj bi, prvi puta, mobilne igre trebale svojim autorima donijeti više prihoda nego sve ostale grane gaming industrije (PC, Mac, konzole i ručne konzole) zajedno.

Igrači orijentirani na mobilne platforme ove će godine najviše potrošiti na igre kao što su ROBLOX, Genshin Impact, Coin Master i Pokemon GO, kažu analitičari tvrtke App Annie. No, predviđaju i da će produženi boravak kod kuće utjecati i na porast popularnosti međuplatformskih igara, a ne isključivo mobilnih naslova. To znači i da će igre koje se mogu igrati i na mobitelima i na konzolama vrlo vjerojatno i dalje nastaviti snažno rasti.

Zanimljivo, u proteklih dana nešto je poboljšan i sentiment igrača prema oglasima unutar igara, pa im oni sada više nisu toliko iritantni kao prije, ali samo ako je riječ o nenametljivim oblicima oglasa.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi