Nizozemski parlament: Rad od kuće zakonsko je pravo radnika

Pandemija je pokazala da rad na daljinu može sasvim dobro funkcionirati. Nizozemska je tako postala prva zemlja u kojoj se rad od kuće uspostavlja kao zakonsko pravo radnika

Matej Markovinović petak, 8. srpnja 2022. u 16:40
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nizozemski parlament ovoga je tjedna odobrio zakon kojim se rad od kuće uspostavlja kao zakonsko pravo. Tom je odlukom Nizozemska postala jedna od prvih zemalja koja je zakonom odobrila rad na daljinu.

Kako prenosi Bloomberg, zakon je odobrio donji dom dvodomnog parlamenta Nizozemske, a prije konačnog usvajanja još uvijek treba odobrenje Nizozemskog Senata. Zakon, naime, potiče poslodavce da razmotre zahtjeve zaposlenika za rad od kuće, sve dok to njihova profesija dopušta. Drugim riječima, programeri bi mogli raditi od kuće, dok liječnici, primjerice, ne bi.

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela dosta promjena, a jedna od njih svakako je fleksibilnost rada od kuće na koju su navikli mnogi radnici. No, kako se pandemija povlači, poslodavci sve češće zahtijevaju od svojih radnika da se vraćaju u urede, iako se brojni poslovi bez problema mogu raditi na daljinu.

Tema rada od kuće podigla je veliku prašinu u medijima u proteklih nekoliko mjeseci, pogotovo nakon što je Elon Musk zatražio od svojih zaposlenika da tjedno rade minimalno 40 sati u uredu ili da napuste Teslu.

„Tesla ima i stvarat će i zapravo proizvoditi najuzbudljivije i najznačajnije proizvode na cijelom svijetu. To se neće dogoditi ako radite od doma telefonirajući“, rekao je Musk svojim zaposlenicima početkom lipnja.