Novi uspjeh IT-jevaca: Orqa osigurala veliku investiciju koja će omogućiti značajan rast tvrtke

Startup iz Osijeka osigurao je investiciju mađarskog fonda Day One Capital, uz sudjelovanje prethodnih investitora. Pretpostavljamo da se radi o ulaganju od otprilike 10 milijuna kuna...

Dragan Petric utorak, 2. veljače 2021. u 17:00

Velika niska uspjeha hrvatskih tech kompanija nastavlja se i u 2021. godini - sezonu je upravo otvorila osječka Orqa. Radi se o investiciji predvođenoj mađarskim fondom rizičnog kapitala Day One Capital, a osim njih u istoj su rundi ulaganja sudjelovali i prijašnji investitori, iz prethodne, Angel runde. 

Kako možemo pretpostaviti, radi se o ulaganju od otprilike 10 milijuna kuna, obzirom na objavljenu valuaciju tvrtke i uobičajene udjele investicija u ovoj rundi. Da podsjetimo, Orqa je pobjedom na Idea Knockoutu 2018, s FPV.One naočalama za upravljanje dronovima, osvojila putovanje u Las Vegas i izlagački štand na CES-u 2019, kada je zahvaljujući briljantnom nastupu na tom sajmu krenuo njihov streloviti internacionalni uspon. 

Suosnivači Orqe, Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić
Suosnivači Orqe, Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić

Investicija Day One Capitala je rezultat odnosa koji Orqa gradi zadnje tri godine s mađarskim fondom, te zajedničke vizije za nastavak razvoja poslovanja Orqa Grupe.

Postojećoj upravi Orqa Grupe, pridužit će se Csaba Kakosy, bivši ministar prometa i gospodarstva u mađarskoj Vladi (premijera Ferenca Gyurcsányja), a danas prvi čovjek Day One Capitala koji raspolaže s fondom vrijednim 34 milijuna eura. Ovo je nastavak Orqine prakse da investitori sudjeluju u radu uprave, što, kako su istaknuli ovom prilikom, smatraju vrlo zdravi za startup kompanije poput njihove.

“Sredstva prikupljena kroz ovu dokapitalizaciju biti će iskorištena za povećanje inženjerskog tima, radni kapital u proizvodnji i ostvarivanje uvjeta da kroz sljedećih nekoliko godina svoje razvojne kapacitete fokusiramo na složenija tehnološka rješenja i sustave s većom dodanom vrijednosti”, rekao je Srđan KovačevićCEO Orqa Grupe, koji će nastupiti i u panel-raspravi "Spektakularna kriza - 12 najuspješnijih mjeseci za hrvatski IT" na nadolazećem Bug Future Showu 2021, u četvrtak, 4. veljače 2021. 

“Osim toga, u narednom periodu planiramo ozbiljan iskorak u nove industrije, poput rješenja u industriji autonomne vožnje, te naprednih video i komunikacijskih sustava koji ciljaju sektor sigurnosti i obrane", dodao je Kovačević. 

Orqa je, da podsjetimo, startup koja se bavi razvojem tehnologija ključnih za upravljanje i daljinski vid bespilotnih platformi, poput dronova i autonomnih vozila. Glavni fokus tvrtke je na razvoju tehnoloških rješenja za prijenos video signala visoke razlučivosti s minimalnom latencijom (kašnjenjem signala).

Nastup Orqe na CES-u 2019, osvojenom pobjedom na Idea Knockoutu...
Nastup Orqe na CES-u 2019, osvojenom pobjedom na Idea Knockoutu...

U svoja dva ureda, onom u Osijek i Washingtonu, tvrtka broji 50-ak zaposlenih ljudi sa snažnim trendom rasta. Postojećim timovima, koji su usko specijalizirani za razvoj i istraživanje u području mikroelektronike, strojarstva, i optike, pridružit će se novi zagrebački ured u kojemu će razvijati kompetencije u području FPGA dizajna, s naglaskom na rješenja za transport videa ultra niskom latencijom i komunikacije putem javnih mobilnih mreža.

Trenutno sjedište Orqa Grupe je poduzetnički inkubator BIOS u Osijeku, vjerojatno najuspješniji takav inkubator u Hrvatskoj i regiji. "Iako ćemo vrlo brzo prerasti urede u inkubatoru, uvijek ćemo ostati tvrtka s osječkom adresom i sjedištem, s tendencijom da gradimo temelje za Osječku Silicijsku ravnicu i u toj smo namjeri vrlo ozbiljni", istaknuo je Srđan Kovačević.

Do sada je Orqa prodala nekoliko tisuća primjeraka FPV.One naočala kupcima iz preko 50 zemalja svijeta, te su u vrlo kratkom periodu postali jedna on najatraktivnijih i najinovativnijh tvrtki na svijetu u području dronova i upravljanja letjelicama iz prvog lica.

 Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi