Olympus prestaje proizvoditi fotoaparate

Nakon čak 84 godine jedan od najpoznatijih igrača na tržištu fotoaparata i pripadajuće opreme, japanski Olympus, prodat će svoj odjel za sve što ima veze s fotografijom

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. lipnja 2020. u 12:15

Japanski Olympus, jedna od najpoznatijih i nekada najjačih svjetskih proizvođača fotoaparata, odlučio je prodati svoj odjel za ovu granu poslovanja do rujna ove godine. Odluka je donesena nakon tri uzastopne godine poslovnih gubitaka uzrokovanih primarno padom potražnje za digitalnim fotoaparatima ove marke. Vodstvo japanske kompanije objavilo je da će poslovanje vezano uz fotografiju izdvojiti u novu kompaniju i prodati ga privatnom investicijskom fondu Japan Industrial Partners, poznatom po tome što je 2014. godine u sličnoj situaciji preuzeo i Sonyjev odjel Vaio.

Izlazak s neprofitabilnog tržišta

Olympus je s proizvodnjom fotografske opreme započeo davne 1936. godine, a od tada je na tržište plasirao veći broj fotoaparata, leća, pa čak i diktafon Zuiko Pearlcorder, no pojava pametnih telefona sa sve boljim kamerama presudila je ovom dijelu njihovog poslovanja. Unatoč restrukturiranjima, smanjenju troškova i fokusu na profitabilne dijelove asortimana, posljednje tri godine nagomilali su se financijski gubici koji su doveli do ovakve odluke. Uz pogone i sve što spada u dio fotografskog poslovanja, JIP će preuzeti i vlasništvo nad brandovima OM-D i Zuiko.

Olympus se danas bavi proizvodnjom medicinske opreme, mikroskopa i endoskopa, kao i one za snimanje u znanstvene i industrijske svrhe, a što će nastaviti činiti i u budućnosti.