Orqa će dizajnirati svoje čipove za autonomna vozila i dronove

Osječki startup Orqa protekloga je tjedna potpisao sporazum sa zagrebačkim FER-om i osječkim FERIT-om o suradnji na osmišljavanju vlastitih poluvodičkih čipova za specijalizirane namjene

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. veljače 2022. u 20:16

Startup Orqa, koji je svoj poslovni put započeo na Idea Knockoutu, a svjetsko tržište otvorio tamo zasluženim izlaganjem na CES-u u Las Vegasu, objavio je kako čini još jedan veliki korak naprijed i želi u Hrvatskoj pokrenuti cijeli ekosustav koji će se baviti dizajnom poluvodičkih čipova.

Stvaranje tog sustava, kakav kod nas još ne postoji, cilj je protekloga tjedna dogovorene suradnje sa zagrebačkim FER-om i osječkim FERIT-om. U toj suradnji zajedničkim će snagama djelovati stručnjaci, inženjeri i akademska zajednica, a oslanjat će se i na program Europske unije kojim se potiču projekti od zajedničkog europskog interesa (IPCEI).

Čipovi za dronove, automobile i brodove

Srđan Kovačević, CEO Orqe, izjavio je: "Imamo namjeru dizajnirati čipove specijalizirane za bespilotne sustave kao što su dronovi, cestovna vozila ili brodovi, s mogućnošću nadogradnje i na autonomnu vožnju. Ovaj izuzetno složeni projekt prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a i među prvima smo u svijetu, pa za sada ne postoje inženjerski kapaciteti za takav posao". Unatoč tome, iz Orqe poručuju da imaju namjeru u Hrvatskoj obrazovati kadrove za ovakve zadatke, pa se iz toga izrodila i suradnja sa spomenutim fakultetima.

"U Hrvatskoj razvoj poluvodičke industrije zaostaje za drugim granama elektro inženjerstva, a planirane znanstveno-istraživačke aktivnosti u suradnji s gospodarstvenicima bit će značajan korak prema razvoju mikroelektronike", naglasio je dekan FERIT-a Tomislav Matić.

Gordan Gledec, dekan FER-a, poručio je: "Ovaj sporazum stvorio je osnovu za daljnji razvoj hrvatskih kompetencija u području dizajna i provjere čipova. Također je ključan za povezivanje hrvatske akademske zajednice i gospodarstva s glavnim europskim igračima u poluvodičkoj industriji, a u konačnici će stvoriti konzorcij koji će se prijaviti na IPCEI mehanizam".