Pad prodaje, otkazi i odlasci, nezadovoljni investitori, ali Musku nagrada od 56 milijardi dolara

Kaotična vremena u Tesli, cijene padaju, Cybertruckovi na servisu a Musk je bijesan zbog kašnjenja proširenja tvornice. Dioničari nisu zadovoljni, no unatoč svemu, Musk traži rekordnu plaću

Ivan Podnar ponedjeljak, 22. travnja 2024. u 23:05

Nije teško napuniti stranicu tiskanog ili web izdanja vijestima ako se prati Tesla i Elon Musk. Nedjelja navečer, Reuters ima šest od deset top vijesti, o Tesli, platformi X i Elonu Musku.

Akcijska sniženja

U petak je objavljeno da su u SAD-u snižene cijene vozila Model Y, Model X i Model S za 2.000 dolara po modelu, nekoliko dana nakon što su objavljeni smanjeni rezultati prodaje u prvom tromjesečju. Istovremeno, usporedno s američkim tržištem, Tesla smanjuje cijene u Kini, Njemačkoj i diljem svijeta. Tesla je snizila početnu cijenu Modela 3 u Kini za takodjer ekvivalent od dvije tisuće dolara pa sada u Kini Model 3 košta preračunato 32 tisuće dolara. U Njemačkoj je cijena Modela 3 sa stražnjim pogonom smanjena na 40.990 eura sa 42.990 eura. Zatim, samo dan poslije, u subotu, snižena je cijena softvera za autonomnu vožnju, (Full Self-Driving, FSD) od 12 tisuća dolara. Također da bi konfuzija bila potpuna, sustav je sad nazvan "Nadzirana potpuna samostalna vožnja". Musk najavljuje da će kupcima u Kini uskoro omogućiti upotrebu FSD-a iako je u Teslinim vozilima već dostupan skoro četiri godine, ali ne i na kineskom tržištu, na kojem gubi tržište jer buja ponuda domaćih proizvođača. Naravno, Musk ima svoje objašnjenje zašto cijene padaju.

Ostavke i odlasci

Nezgodnim vijestima izgleda nema kraja: Tesla povlači 3878 Cybertruckova zbog problema s papučicom gasa. Uz već objavljeno o otpuštanjima desetak posto radne snage, odustajanja od proizvodnje jeftinijeg modela, ostavkama nekoliko ključnih ljudi u Teslinoj hijerarhiji... Musk tvrdi da su otpuštanja i odlasci sasvim normalna stvar jer se  "Otprilike svakih 5 godina, moramo reorganizirati i racionalizirati tvrtku za sljedeću fazu rasta", napisao je u objavi na X-u.

Rast se ne odvija brzo. Nedavno, tijekom obilaska Teslinih pogona u okolici Austina, kako bi obišao projekt proširenja, Musk je doživio još jedno neugodno iznaneđenje. Proširenje pogona veličine kvadratnog kilometra je dio projekta visokog prioriteta za Muska: podatkovni centar za Dojo, superračunalo koje razvija Tesla. Dojo je neophodan za platformu samostalne vožnje, pokretan umjetnom inteligencijom. Ono što je zatekao je metalni kostur, bez krova i prizemlje u blatu. Prizemlje je još razrovano jer The Boring Company, Muskov startup za izgradnju tunela, dovršava podzemne tunele. Plan je da će tunele koristiti vozila Cybertruck kako bi se samostalno kretala s jednog na drugu stranu ogromnog prostora na kojem se nalaze pogoni Tesle. Na licu mjesta Musk je otpustio Amira Mirshahija, direktora građevinskog projekta.

Reorganizacija vrhuške

Odlazak (ili otpuštanje?) Drewa Baglina i Anthony Thurstona pokazuje da još ima nedovršenih projekata jer su oni bili zaduženi za razvoj i izgradnju pogona katoda, bitnih komponenti za baterije vozila, koji nisu ni blizu završetka. Da bi nekako uhvatio konce svih zavrzlama, a najviše da bi nekako pokazao dioničarima da je ipak u potpunoj kontroli nad kompanijom. Must je izvršio reorganizaciju na najvišem nivou i odlučio da mu sada direktno odgovara čak 35 ključnih rukovodioca, bez posrednika, uključujući da sada osobno izravno nadgleda i sektor prodaje.

Dionice Tesle pale su 37% od početka godine. Deset postotaka pale su na dan kad je objavljeno da Musk odustaje od proizvodnje Modela 2,  na što je on ispalio tweet da će se Robotaxi pojaviti osmog kolovoza, bez objašnjenja što to znači i koji su konkretni planovi.

Dionice Tesle u prošlih 12 mjeseci
Dionice Tesle u prošlih 12 mjeseci

Ipak, basnoslovna plaća

Unatoč svim nedaćama, nepovoljnim vijestima i bijesu Wall Streeta, Musk je uspio nagovoriti svoj nadzorni odbor da pošalje zahtjev dioničarima da potvrde rekordnu Muskovu jednokratnu plaću od 56 milijardi dolara što je već ranije, u siječnju odbio sud u državi Delaware. Tamo je kao milijuni drugih, registrirana kompanija Tesla. To je, naravno, razljutilo Muska pa sad traži da se Tesla pre-registrira u Texasu, što predstavlja neke zakonske izazove.

Sve oči su uprete na utorak, kad će se Musk suočiti s kvartalnom objavom rezultata i teškim pitanjima analitičara. Zna se unaprijed da će to biti prvorazredni medijski i poslovni spektakl.

Prepirke na X-u

U ovom osvrtu na Tesline i Muskove dogodovštine i nevolje, preskočit ćemo što se sve dogadja s platformom X, u kojoj Musk dangubi i očito ne posvećuje dovoljno pažnje Tesli. Na X-u se svađa i prepire s brazilskim sudovima, prvo rogobatno da neće postupiti po njihovim zahtjevima oko ukidanja nekih računa, da bi na kraju popustio. Najnovije, sad se svađa s australskim regulatorima koji zahtijeva uklanjanje nekih objava povezanih s napadom na biskupa u Sydneyu, itd., itd...