Panasonic prestaje s proizvodnjom LCD panela do 2021. godine

Panasonic je donio odluku da će do 2021. godine u potpunosti ugasiti proizvodnju LCD panela te da će postojeće postrojenje prenamijeniti u postrojenje za proizvodnju baterija za automobile

Stjepan Bilić petak, 22. studenog 2019. u 14:38

Panasonic je jučer, 21. studenog 2019. donio nove poslovne odluke koje uključuju i skori prestanak proizvodnje LCD panela. Prema planu, navedeno bi se trebalo dogoditi najkasnije do 2021. godine, ali sudeći prema lošijim financijskim rezultatima, tvrtka možda i neće čekati krajnji rok, već će proizvodnju ugasiti i ranije.

Tvornica koja trenutno proizvodi LCD panele nalazi se u Japanu, gradu Kushiro, u prefekturi Hyogo. Izvor navodi kako će se postojeće postrojenje prenamijeniti u postrojenje za proizvodnju baterija za automobile. isti izvor navodi kako Panasonic postojeće radnike namjerava preraspodijeliti na druge poslove.

Inače, Panasonic je u ovoj tvornici započeo proizvodnju LCD panela za televizore 2010. godine, no šest godina kasnije kvalitetnija i povoljnija konkurencija natjerala ga je 2016. godine na prestanak proizvodnje. Od tada je tvornica proizvodila isključivo LCD panele za medicinske uređaje, a uskoro više neće ni to.

Želja za angažiranjem na polju proizvodnje baterija za automobile ne čudi, jer električni automobili već komercijalno postoje, a u narednim se godinama i očekuje da u većem broju zamijene još uvijek aktualne benzinske i dizelske modele. Podsjetimo i kako je Panasonic još 2016. uložio znatna financijska sredstva (više od 250 milijuna dolara) u Teslinu tvornicu za proizvodnju fotovoltaičnih ćelija i modula.