Pentagon će provjeriti dodjelu 10 milijardi dolara teškog cloud ugovora Microsoftu

Nakon što ih je Amazon tužio zbog sumnje u namještanje posla, Pentagon je odlučio pokrenuti proces revizije dodjele velikog Jedi ugovora Microsoftu

Sandro Vrbanus subota, 14. ožujka 2020. u 15:15

O projektu JEDI, kojim američko Ministarstvo obrane (Pentagon) planira naručiti 10 milijardi dolara vrijedne usluge pohrane u računalstva u oblaku, pisali smo još prošle godine kada je započeo proces evaluacije ponuda. Najizgledniji dobitnici posla na ovom velikom cloud projektu bili su Amazon sa svojom podružnicom Amazon Web Services te Microsoft, koji je u konačnici i pobijedio na natječaju.

U Amazonu, pak, poraz nisu podnijeli baš najbolje, pogotovo stoga što su od početka tvrdili da ih se pokušava izbaciti iz fer utrke zbog osobnog animoziteta Donalda Trumpa prema Jeffu Bezosu. Kako je Trump očito imao prste u dodjeli posla Microsoftu, Amazon je nedugo zatim pokrenuo tužbu.

Tužba urodila plodom

Žalba Amazona natjerala je Pentagon da ponovno razmisli o svojoj odluci. Odluku o reviziji dodjele ugovora Microsoftu su, kažu, donijeli zbog tehničkih izazova koje je AWS prezentirao u svojoj tužbi. Predstavnici Pentagona od suda su zatražili rok od 120 dana za reviziju odluke.

U Microsoftu smatraju da su sasvim legalnom procedurom dobili posao. S druge strane, u Amazonu i dalje govore o nepoštenoj praksi i izraženoj sklonosti naručitelja njihovom konkurentu, ali izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je Pentagon ovom odlukom priznao da su postojali propusti u dodjeli ugovora.