PwC nudi tvrtkama računovodstvenu reviziju poslovanja s kriptovalutama

Revizorska kuća PwC počinje pružati usluge revizije klijentima koji se bave kriptovalutama koristeći vlastito softversko rješenje za analizu blockchaina

Sandro Vrbanus srijeda, 10. srpnja 2019. u 06:00

Tržište kriptovaluta u posljednje se vrijeme ponovno aktualiziralo, cijena bitcoina počela se ponovno uspinjati na razine iznad 10.000 dolara, a Facebook najavljuje kako će lansirati globalnu blockchain valutu koja bi trebala zamijeniti klasične valute. U novom valu optimizma koji se veže uz kriptovalute stiže i objava revizorske kuće PwC.

Ova je poznata svjetska revizorska kuća predstavila dodatak svojem postojećem paketu revizijskih alata Halo, a koji se koristi za pružanje usluga revizije poslovnim subjektima koji se bave kriptovalutama, bilo da samo ulažu u njih ili s njima obavljaju transakcije.

Na području aktivnosti poslovnog subjekta koji se bavi kriptovalutama, PwC-ovo rješenje Halo može osigurati neovisne, materijalne dokaze o uparivanju privatnog ključa s javnom adresom, što predstavlja jedan od dijelova potrebnih za uspostavljanje vlasništva nad kriptovalutom, te na siguran način ispitati blockchain tehnologiju za samostalno i pouzdano prikupljanje informacija o transakcijama i stanjima blockchaina.

PwC je već počeo koristiti svoje novo rješenje Halo pri revizijama klijenata koji se bave kriptovalutama. Također surađuje i s tvrtkama kojima nije revizor kako bi im pomogao odgovoriti na izazove blockchain tehnologije i kriptovaluta.

Kompanija trenutno ovaj alat može koristiti za pružanje revizijskih usluga klijentima koji transakcije obavljaju u valutama bitcoin, bitcoin cash, bitcoin gold, bitcoin diamond, litecoin, ethereum, ERC20 – OAX token i ripple.