Službeno najavljena Facebookova kriptovaluta Libra

Libra će biti lansirana 2020. godine kao "jednostavna globalna valuta" zasnovana na blockchainu koja će omogućiti digitalno plaćanje bilo gdje u svijetu

Sandro Vrbanus utorak, 18. lipnja 2019. u 14:36

Nakon više mjeseci nagađanja i neslužbenih najava Facebook je danas otkrio svoje planove za vlastitu kriptovalutu. Iako se govorilo da bi se ona mogla zvati GlobalCoin, u Facebooku su se odlučili za ime Libra. S ovom će digitalnom valutom izravno biti povezan i digitalni novčanik imena Calibra, koji će moći biti integriran u aplikacije kao što su Messenger i WhatsApp, te, naravno u samu društvenu mrežu.

Facebook svoju kriptovalutu predstavlja kao stablecoin vezan uz američki dolar koji će olakšati digitalna plaćanja svima u svijetu – primarno onima koji koriste neku od njihovih aplikacija a ne posluju s bankama i nemaju kreditnu ili debitnu karticu. Kriptovalutu Libra moći će se kupovati za novac bilo gdje u svijetu, a plaćanja njome će se obavljati brzo i sigurno putem mobilnih telefona.

Kao što smo ranije pisali, kontrolu nad Librom imat će posebna organizacija u kojoj će članovi biti investitori u ovaj projekt. Neki od njih su Uber, Visa, Mastercard, PayPal, Andreessen Horowitz, Coinbase, Booking, eBay i drugi.

Libra će biti zasnovana na blockchainu koji će jamčiti sigurnost i brzinu transakcija, dok će ulagački kapital u rezervi jamčiti njezinu stabilnost – što bi trebalo privući velik broj korisnika. Libra već sada ima i svoj unicode znak, tri valovite horizontalne linije (≋) koji će koristiti za raspoznavanje i označavanje vrijednosti. Kad je riječ o točnoj početnoj vrijednosti ove valute, ona bi trebala biti negdje na razini jednog dolara, eura ili funte, kako bi bila vrijednošću bliska prosječnom korisniku. No, točna vrijednost Libre za sada nije dogovorena.

Transakcije putem Calibre sustava plaćanja trebale bi također biti vrlo jeftine, a troškovi transparentni. Plan je da sustav funkcionira bilo gdje u svijetu, i to što je prije moguće. Lansiranje sustava plaćanja i pripadajuće kriptovalute najavljeno je za prvu polovicu 2020. godine.

Za one koji žele proučiti tehničke detalje u Facebooku su objavili i white paper ove kriptovalute. Svi koji bi htjeli među prvima isprobati ovaj novi sustav plaćanja mogu se već sada prijaviti na službenim stranicama kako bi dobili obavijest čim cijela stvar bude lansirana.

Više o svemu izravno iz pera Marka Zuckerberga:

 

Today, Facebook is coming together with 27 organizations around the world to start the non-profit Libra Association and...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, June 18, 2019