Robinhood preuzima nekada slovenski startup, kriptomjenjačnicu Bitstamp

Kriptozajednica će dobiti novog značajnog konkurenta u području pružanja usluga trgovanja kriptovalutama, jer američki Robinhood preuzima Bitstamp i širi se na mnogo novih tržišta

Sandro Vrbanus subota, 8. lipnja 2024. u 11:02

Američka kompanija Robinhood Markets, poznata po svojoj aplikaciji za trgovanje dionicama i kriptovalutama Robinhood, preuzet će Bitstamp, jednu od najstarijih mjenjačnica kriptovaluta u svijetu. Bitstamp je izvorno osnovan u susjednoj nam Sloveniji, a za njega su zaslužni Nejc Kodrič i Damian Merlak, koji su ga pokrenuli još 2011. godine, kad su kriptovalute bile tek u povojima. Zamislili su svoju burzu kao konkurenta tada popularnom Mt. Goxu-u.

200 milijuna dolara

Bitstamp je potom doživio velik uspjeh, preselio sjedište u Luksemburg, da bi 2018. došao u vlasništvo belgijskog privatnog investicijskog fonda NXMH, koji je 2023. godine manjinski udio prodao Rippleu. Ovoga tjedna, pak, objavljeno je da će ga preuzeti Robinhood, i to za oko 200 milijuna dolara, s time da će transakcija u potpunosti biti provedena početkom sljedeće godine, zbog svih regulatornih zahtjeva koje pritom treba ispuniti.

Robinhood je platforma koja se "proslavila" tijekom skandala s pumpanjem vrijednosti dionica GameStopa, ali i pojedinim kontroverznim odlukama o obustavi trgovanja te namjernom utjecanju na slobodno tržište. Zbog toga, ali i činjenice da su "gameifikacijom" trgovanja pravim novcem neiskusne investitore poticali na ulaganja kroz igru i navodili ih na nepotrebne rizike, u ne tako davnoj prošlosti bili su predmetom istrage, a morali su određene funkcije svoje aplikacije i promijeniti.

Robinhood je kao platforma za trgovanje kriptovalutama od kraja prošle godine dostupan i u nas. Preuzimanjem Bitstampa otvorit će im se 50-ak tržišta na kojima potonji ima licence za rad, a tu je i velik broj korisnika, koji će ubuduće trgovati kriptovalutama preko njihove platforme. Kad je riječ o promjenama s korisničke strane, dvije kompanije poručuju da će razina usluge ostati ista, jednako kao i sigurnost te pouzdanost platformi. O sljedećim će koracima transparentno izvještavati, najavili su.