Schneider Electric otvorio novu pametnu tvornicu u Mađarskoj

Tvornica u Dunavecseu povećat će proizvodni kapacitet za rješenja po narudžbi, izrađena prema specifikacijama kupaca na europskim tržištima, pri čemu će 90% proizvoda iz tvornice biti izvezeno diljem Europe

Stjepan Bilić srijeda, 5. lipnja 2024. u 15:56

Schneider Electric otvorio je novu pametnu tvornicu u Dunavecseu u Mađarskoj. Tvornica se prostire na 28.000 m2 i zapošljavat će oko 500 zaposlenika. Nova tvornica povećat će proizvodni kapacitet za rješenja po narudžbi (ETO ili engineering-to-order) izrađena prema specifikacijama kupaca na europskim tržištima, pri čemu će 90% proizvoda iz tvornice biti izvezeno diljem Europe.

„Europa ubrzava kroz energetsku tranziciju i jača svoju energetsku neovisnost“ - Yann Reynaud, viši potpredsjednik za Operacije globalnog inženjeringa po narudžbi.

Najnovije ulaganje u kapacitete tvrtke pomoći će zadovoljiti povećanu potražnju za elektrifikacijskim i digitalizacijskim rješenjima diljem Europe. Potražnja je potaknuta energetskom tranzicijom jer elektrodistribucijska poduzeća traže rješenja koja pružaju veću otpornost i fleksibilnost mreža.

Dunavecse je 36. pametna tvornica Schneider Electrica i najveća ETO tvornica u Europi, čime se ukupan broj ETO tvornica u Europi povećao na 22. Ona će služiti kao središnja europska tvornica za najnovije SF6-free srednjenaponska postrojenja Schneider Electrica, RM AirSeT. Ova inovacija značajno povećava održivost srednjenaponskih postrojenja, ključne tehnologije za dekarbonizirane energetske sustave na koje se oslanja energetska tranzicija. Ova tehnologija je u skladu sa strogim novim F-plinskim propisima u Europi, koji utječu na sve korisnike srednjenaponskih postrojenja, od mreža do infrastrukture.

Tvornica sadrži nekoliko tehnologija održivosti koje su integrirane u cijeli pogon:

  • EcoStruxure IOT rješenja (sustav za upravljanje zgradom i energijom) poboljšavaju energetsku učinkovitost s očekivanim uštedama energije do 25%
  • Energetske potrebe zadovoljavaju solarni paneli na krovu, dopunjeni obnovljivim izvorima energije iz mreže
  • Geotermalne toplinske pumpe koriste se za grijanje i hlađenje
  • Punionice za do 30 električnih automobila i 25 električnih bicikala
  • Kišnica se skuplja za toalete i navodnjavanje
  • Zračne brave sprječavaju gubitak topline na stanicama za utovar kamiona i ulazima u tvornicu