Sharp će u tvornici televizora proizvoditi zaštitne maske za lice

Globalna histerija oko koronavirusa pogodila je i tehnološku industriju. Japanski Sharp odlučio je stoga jednu tvornicu privremeno prenamijeniti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. ožujka 2020. u 13:29

Od početka godine kao da slušamo gotovo isključivo o koronavirusu. Zbog njega nam ne dolaze paketi iz Kine, isporuke gotovo svih proizvoda s Dalekog Istoka kasne, otkazuju se priredbe i sajmovi, no snalažljivi Japanci neće dozvoliti da im epidemija poremeti poslovne planove. Tamošnja tehnološka kompanija Sharp, inače u vlasništvu kineskog Foxconna, privremeno će prenamijeniti jedan pogon za proizvodnju televizora u tvornicu – zaštitnih maski za lice.

Sharpova tvornica u gradu Kameyama će, umjesto LCD panela, ekrana i televizora, početi proizvoditi higijenske maske za lice. Do kraja ovog mjeseca cilj je proizvoditi ih čak 150 tisuća svakog dana, a ubrzo nakon toga kapaciteti tvornice bit će podignuti na 500 tisuća na dan. Pogon za sastavljanje panela i televizora pogodan je za ovu vrstu proizvodnje jer već sada se u njemu održavaju visoki higijenski uvjeti.

Maske nisu učinkovite

No, kad je riječ o maskama za lice i njihovom utjecaju na širenje koronavirusa, tu baš stvari nisu tako jasne. Japanci su poznati po tome da ovakve maske vrlo često nose u javnosti kako bi sebe i druge zaštitili od prijenosa raznih bolesti, no one nisu učinkovite kod sprječavanja prijenosa ove vrste virusa.

O tome su nedavno javnost upozorili američki Centar za prevenciju bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Korisne su tek liječnicima, kao i ljudima koji imaju određene simptome, dok nema dokaza da će pomoći svima ostalima u izbjegavanju zaraze.

Kako bilo, potražnja za maskama u Japanu i ostatku svijeta je povećana, a za televizorima očito nije tolika, pa će Sharp tu činjenicu pokušati iskoristiti na ovaj način.