Tesla će započeti s proizvodnjom automobila u europskoj gigatvornici do kraja godine

Musk se nada da će se do kraja 2022. godine u europskoj gigatvornici proizvoditi između 5.000 i 10.000 vozila tjedno

Matej Markovinović ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 16:52

Elon Musk još je krajem 2019. godine najavio da će četvrta Teslina Gigafactory tvornica biti izgrađena u Njemačkoj u okolici Berlina. Izgradnja je trenutno u završnoj fazi, no izvršni je direktor Tesle u subotu najavio da će proizvodnja Model Y električnih automobila započeti već do kraja godine.

Tim je povodom Tesla prošloga vikenda održala manifestaciju „Giga-Fest“, na kojoj se pjevalo, plesalo, obilno jelo i pilo, a lokalno stanovništvo je moglo i obići tvornicu. Videozapisi zabave ubrzo su osvanuli i na Twitteru.

No, iako se sve privodi kraju, Tesla još uvijek čeka odobrenje za tvornicu, jer lokalne vlasti trenutno procjenjuju njen utjecaj na okoliš tog područja, zahvaljujući brojnim pritužbama ekoloških grupa o korištenju vode u gigatvornici i štetnosti na životinjski svijet, piše Bloomberg.

Musk je iz tog razloga rekao da će tvrtka zasaditi više drveća nego što su ih posjekli tijekom izgradnje tvornice te da će koristiti male količine vode.

Podsjećamo da je Musk još prilikom najavljivanja izgradnje europske tvornice rekao da cilja na proizvodnju od pola milijuna automobila godišnje te da će se uglavnom orijentirati na Model 3 i Model Y vozila.