Tesla preko 400 milijuna dolara gubitka u kvartalu

Najnovije financijsko izvješće Tesle nešto je slabije od očekivanja kad je riječ o prihodima, no kao pozitivan se može iščitati podatak o 5 milijardi dolara gotovine na računu

Sandro Vrbanus subota, 27. srpnja 2019. u 21:42

Borba s profitabilnošću u Tesli i dalje se nastavlja. U drugom kvartalu ove godine američki proizvođač električnih automobila isporučio je rekordan broj vozila, no i dalje im je poslovanje "u minusu". Tijekom tri mjeseca, od travnja do lipnja, prihodi su im iznosili 6,3 milijarde dolara, uz neto gubitak od 408 milijuna dolara. Uključimo li u ovo podatke iz prvog kvartala, u Tesli su, dakle, od početka 2019. godine kroz poslovanje izgubili 1,1 milijardu dolara.

Unatoč tome, prvo polugodište godine Tesla zaključuje s najbolje stojećom pozicijom gotovine u svojoj povijesti. Na računima imaju na raspolaganju 5 milijardi dolara gotovine. Ovakva likvidnost omogućit će im, kažu, nastavak priprema za proizvodnju Modela 3 u Kini, u velikoj Gigafactory tvornici koja bi trebala biti završena do kraja godine, te početak proizvodnje Modela Y u SAD-u u narednih nešto više od godine dana.

Gigafactory u Europi

Uz ove najave, Elon Musk se prilikom objave financijskih rezultata osvrnuo i na planove za proizvodnju automobila u Europi – nešto o čemu se priče već najmanje dvije godine. Tesla, naime, već ima pogon za finalno sklapanje automobila u nizozemskom Tilburgu, no već dugo žele na našem kontinentu izgraditi i pravu tvornicu.

Europski Gigafactory vjerojatno će se nalaziti u Njemačkoj, ili na granici Njemačke i Francuske, u blizini zemalja Beneluxa. Teslu su raznim aktivnostima u svoju zemlju pokušale privući i vlasti Portugala.

Musk je sada obećao kako će lokacija za novu veliku europsku tvornicu biti odabrana do kraja godine.