Izgradnja Tesla Gigafactory u Šangaju napreduje velikom brzinom

Prije manje od pola godine Elon Musk je dogovorio izgradnju velike tvornice u Kini, a video sada pokazuje da je brzina gradnje impresivna

Sandro Vrbanus subota, 25. svibnja 2019. u 22:17

Početkom ove godine pokrenut je projekt izgradnje Tesline tvornice automobila Gigafactory u Šangaju. Tada je Elon Musk bio najavio da bi prva vozila s proizvodne trake mogla sići već 2020. godine, što je od mnogih bilo ocijenjeno kao preoptimistična najava. S obzirom na Muskovu povijest davanja nerealnih rokova za razne projekte, malo tko bi tada zaista i povjerovao da će kroz manje od dvije godine od ničega nastati jedna od najmodernijih tvornica električnih automobila na svijetu.

No, kad je riječ o kineskom tržištu i brzini tamošnjih graditelja, čini se kako bi ovaj plan zaista mogao biti ostvaren. Prije nekoliko je dana na YouTubeu osvanuo video s lica mjesta koji prikazuje trenutačno stanje u kojem se Gigafactory nalazi – i prilično je zanimljivo vidjeti kako radovi brzo napreduju.

U samo pet mjeseci podignuti su vanjski zidovi, građevina je stavljena "pod krov", a njezina veličina zaista impresionira. Zapravo, pogledajte i sami:

Za usporedbu, ovo je video nastao na istoj lokaciji krajem siječnja: