Toyota kupuje odjel za autonomnu vožnju taksi kompanije Lyft

Toyotina podružnica Woven Planet Holdings preuzet će kompaniju Level 5, diviziju taksi kompanije Lyft koja razvija tehnologije autonomne vožnje, za ukupno 550 milijuna američkih dolara

Sandro Vrbanus utorak, 27. travnja 2021. u 10:20

Toyota, japanski proizvođač automobila za koji se u autoindustriji govori kako je "zakasnio" s lansiranjem potpuno električnih modela, nedavno je najavio kako će do 2025. godine predstaviti čak 15 novih električnih vozila na baterije, prvi od kojih je prikazan u Šangaju. No, osim što pomalo kasno kreću u smjeru potpune elektrifikacije pogona (u hibridnim sustavima bili su, podsjetimo, lideri), u Toyoti će se aktivnije okrenuti i ka autonomnoj vožnji.

Danas je objavljeno kako će njihova podružnica Woven Planet Holdings (poznata po projektu pametnog grada Woven City) za oko 550 milijuna dolara preuzeti odjel taksi kompanije Lyft koji se bavi upravo razvojem tehnologija autonomne vožnje. Ova se divizija naziva Level 5, a cilj im je stvoriti flotu električnih autonomnih taksi vozila koja bi mogla prometovati i tako zarađivati na prijevozu putnika – sve bez vozača.

1.200 stručnjaka u tri zemlje

Ova akvizicija stvorit će veliku tvrtku u kojoj će raditi "dream team" najboljih inženjera, njih oko 1.200, iz Levela 5, Vowen Planeta i Toyotinog Research Instituta. Oni će biti specijalizirani za mobilnost, senzore, računalstvo, softver i strateška pitanja vezana za automatizaciju prijevoza i robotizaciju automobila. Kompanije će, osim akvizicije i razvoja tehnologije, zajedno raditi i na poboljšanju sigurnosti autonomne vožnje te na njezinoj bržoj komercijalizaciji.

Lyft se automatizacijom prijevoza bavi već devet godina
Lyft se automatizacijom prijevoza bavi već devet godina

S financijske i administrativne strane, spajanje će biti kompletirano u trećem kvartalu ove godine. Lyft će dobiti 200 milijuna dolara odmah, a ostalih 350 milijuna bit će im isplaćivano kroz razdoblje od narednih pet godina. Sjedište kompanije ostaje u Tokiju, a razvojne će timove imati u Londonu i kalifornijskom Palo Altu.