Tri domaće tech kompanije među najbrže rastućima u Europi

Financial Times je uvrstio Nanobit, Infinum i Rimac Automobile na ovogodišnji popis tisuću najbrže rastućih kompanija u Europi

Sandro Vrbanus subota, 7. travnja 2018. u 12:00

Ugledna britanska poslovna novina Financial Times objavila je svoju listu FT 1000 u kojoj su navedene kompanije koje su od 2013. do 2016. godine ostvarile najveći rast prihoda i broja zaposlenih. Tehnološki sektor i dalje je "kralj" ove liste, koju je FT sastavio u suradnji s kompanijom Statista. Ovaj sektor ima 155 kompanija od tisuću najbrže rastućih, a možemo se pohvaliti i da su se među njima našle i tri hrvatske kompanije.

Dostavljač Deliverooa na biciklu čest je prizor na britanskim ulicama
Dostavljač Deliverooa na biciklu čest je prizor na britanskim ulicama

Grad u kojem je smješteno najviše kompanija s ove liste je London (74), a slijede ga Pariz (62) i Milano (25). Kompanija koja je u promatrane tri godine ostvarila najveći rast prihoda u Europi je Deliveroo, britanska kompanija koja funkcionira kao "Uber za hranu", tj. njezini dostavljači iz restorana partnera koji nemaju vlastitu dostavu dostavljaju hranu na adresu naručitelja (naravno, uz proviziju).

Od spomenutih hrvatskih predstavnika na najvišem se mjestu našao startup iz Svete Nedelje, svjetski popularni Rimac Automobili. Financial Times smjestio ih je na 144. mjesto. U promatraom razdoblju ostvarili su porast prihoda od 854%, s prosječnim godišnjim rastom (CAGR) od 112,1%. 2016. godine zabilježili su prihode od 5,8 milijuna eura, a broj zaposlenih im je od 013. do 2016. narastao za 152.

 
Rimac C_Two: a look around

Take a look around the new Rimac C_Two. Which design features do you like the most? Our fans visiting New York International Auto Show have the opportunity to see it live, the show is on until April 8th.

Posted by Rimac Automobili on Wednesday, April 4, 2018

Druga hrvatska kompanija na ovom popisu je 10 godina "stari" zagrebački developerski studio koji se bavi mobilnim igrama, Nanobit. Našao se na 488. mjestu s porastom prihoda od 331% (CAGR 62,7%). Prihodi su im u 2016. iznosili 7,5 milijuna eura, a broj zaposlenih povećan je za 41.

 

We are one of three Croatian companies on the list of Europe’s fastest-growing! 🎉😎 Financial Times

Posted by NANOBIT on Friday, April 6, 2018

I naposljetku tu je Infinum, također developerski studio koji se specijalizirao za mobilne aplikacije. Njihovi su prihodi u tri godine, do 2016., rasli za 319% (CAGR 61,3%), što ih je svrstalo na 508. mjesto Financial Timesove ljestvice. Prihodi su im u 2016. bili na razini od 2,7 milijuna eura, a broj zaposenih porastao je za 55.Bluetooth zvučnik malih dimenzija i visoke elegancije

HARMAN KARDON Esquire Mini

Prava koža, brušeni aluminij i keramika spajaju se kako bi stvorili remek-djelo snage i prijenosne vjernosti u svom najboljem izdanju

949 kn 1.149 kn Kupi