TSMC počinje s razvojem 3-nanometarskih čipova, Apple i Intel prvi kupci

Apple planira 3-nanometarske procesore ugraditi prvo u iPad, a kasnije i u ostatak asortimana, dok je Intel za sada najveći potencijalni kupac čipova s novom tehnologijom

Sandro Vrbanus subota, 3. srpnja 2021. u 14:05

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, odnosno TSMC, priprema za sljedeću godinu početak proizvodnje čipova na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji. Kako doznaje Nikkei, prvi su interes za kupovinu njihovih čipova stvorenih novim proizvodnim procesom interes pokazale američke kompanije Apple i Intel.

Poznato je kako je Apple svoje posljednje čipove izradio 5-nanometarskom tehnologijom, dok je Intel "zapeo" na starijim tehnologijama i tek nedavno počeo prodavati procesore izrađene 10-nanometarskim procesom. Appleove aktualne 5-nm čipove, korištene u iPhoneu (A14 bIonic), iPadu i Mac računalima (M1) također proizvodi TSMC.

Prvi uređaji 2022. ili 2023. godine

Prema izvorima Nikkeija, TSMC-ov plan je početi proizvoditi 3-nanometarske čipove u drugoj polovici sljedeće godine, što znači da bi se prvi uređaji zasnovani na njima mogli na tržištu pojaviti krajem 2022. ili početkom 2023. godine. Ova tehnologija donijela bi 10-15% poboljšanja u performansama u odnosu na 5-nm generaciju, uz uštedu energije na razinama oko 25-30%.

Navodno se već planiraju i količine proizvodnje nove generacije procesora, a u prednarudžbama prednjači Intel, koji već radi na dizajnu najmanje dva projekta – jednog procesora za prijenosnike i jednog za podatkovne centre.

Apple 3-nanometarske čipove planira ugrađivati prvo u iPad, koji će tako biti prvi uređaj s ovom tehnologijom u njihovoj ponudi. To bi se moglo dogoditi već sljedeće godine, pa bi time iPad (vjerojatno Pro) probio led kad je riječ o novoj tehnologiji. Generacija iPhonea koja će biti predstavljena 2022. godine trebala bi dobiti prijelazno rješenje, tj. procesore proizvedene 4-nanometarskom tehnologijom, a potom bi 2023. i iPhone trebao prijeći na 3 nanometra.