U božićnom tjednu kupci potrošili 1,42 milijarde dolara na App Storeu

Apple je otkrio da je samo tijekom božićnih blagdana na aplikacije potrošen rekordan iznos, a i nova 2020. godina započela je rekordnom potrošnjom u jednom danu

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. siječnja 2020. u 06:00

Nedavno zaključena 2019. godina u Appleovim će poslovnim knjigama biti upisana kao rekordna kad je riječ o uslugama. Novi smjer ove kompanije koja sve više napora ulaže u prodaju raznih digitalnih pretplata i streaming sadržaja očito se pokazao kao ispravan, a to potvrđuje i netom okončana blagdanska sezona kupovine.

Trgovina mobilnih aplikacija App Store lansirana je 2008. godine, a od tada do danas developerima je isplaćeno 155 milijardi dolara. Čak četvrtinu ovog iznosa kreatori sadržaja za Appleov ekosustav zaradili su tijekom prošle godine.

Iz rekorda u rekord

Kako bi ilustrirali veliku aktivnost na App Storeu u proteklom razdoblju, iz Applea su istaknuli da je samo tijekom blagdana, dakle između Božića i Nove godine, na aplikacije i igre u ovoj trgovini aplikacija potrošeno 1,42 milijarde dolara, odnosno 16% više nego u istom razdoblju lani.

Ovaj trend brzog rasta prihoda nastavio se i na samu Novu godinu. Prvog dana 2020. kupci su preuzeli naplatnih sadržaja i aplikacija u iznosu od 386 milijuna dolara, pa je ova godina započela obaranjem rekorda za dnevni promet App Storea. Ovaj iznos za 20% je veći nego što je bio prvog dana 2019. godine.

U ove brojeve Apple je zbrojio sve prihode od pretplata na Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News te iCloud usluge.