U Googleu su otkaze nedavno dobili i – roboti

Prošloga mjeseca Google je objavio kako će smanjiti broj svojih ljudskih zaposlenika za oko 12 tisuća, a posljedica tog poteza bilo je i neminovno smanjenje robotske radne snage

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. veljače 2023. u 10:15

Googleova krovna kompanija Alphabet u svojem portfelju ima i mnoge eksperimentalne projekte, kompanije koje se bave inovativnim tehnologijama i rješenjima, a s vremena na vrijeme neke od njih se "osamostale" i počnu komercijalizirati proizvode i usluge. Jedna od takvih je i Everyday Robots, koja je krajem 2021. godine izišla iz eksperimentalnog laboratorija "X" i postala punokrvna robotička kompanija. Njihovi roboti trenirani su za svakodnevne poslove, odnosno za pomoć ljudima pri nekim uobičajenim kućnim zadacima.

Iz kantine na burzu

Unutar Googlea, primjerice, stotinjak je takvih robota bilo trenirano za pomoć u kantinama. Tamo su pospremali stolove, razdvajali otpad prikupljen s njih, čistili i stolove i podove prema potrebi – tj. obavljali radne zadatke umjesto ljudi i u suradnji s njima. No, glave su im došle najnovije mjere štednje, koje je Google uveo početkom ove godine.

Kada je najavljeno da će oko 12.000 zaposlenika biti otpušteno, a štednja će biti prisutna na svakom koraku, postalo je jasno da će i Everyday Robots biti dijelom tih rezova. Kompanija više neće postojati kao zaseban entitet, a njezini će preostali stručnjaci biti integrirani u druge Googleove i Alphabetove robotičke odjele. Gašenjem, dakle, tima koji je stajao iza robotskih pomagača, i oni su povučeni iz kompanijskih restorana. Postali su tako prve robotske žrtve vala otkaza, koji je zahvatio američki tehnološki sektor ove godine.

Iza Alphabetovih "ostalih oklada" loša je godina – kompanije kao što su Everyday Robots, Waymo, Nest, Calico ili Verily, ovoj kompaniji donose značajno manje od 1% ukupnih prihoda, ali su zato i među većim gubitašima. Prošle su godine prihodi tog cijelog segmenta iznosili oko jedne milijarde, uz ostvareni poslovni gubitak od ukupno 6,1 milijarde dolara. Zbog nezadovoljnih dioničara, neminovno je bilo da će upravo tamo doći do većih rezova.