U Meti će podijeliti 11 tisuća otkaza, a to znači da će otpustiti čak 13% zaposlenika

Ogroman pad prihoda i slabašno privlačenje novih korisnika doveli su Facebookovu krovnu kompaniju u situaciju u kojoj će morati otpustiti velik broj svojih radnika

Sandro Vrbanus srijeda, 9. studenog 2022. u 19:03

Prvi čovjek Facebookove, WhatsAppove i Instagramove krovne kompanije, Mete, Mark Zuckerberg danas je svim svojim zaposlenicima poslao obavijest o onome što naziva "jednom od najtežih promjena u kompanijskoj povijesti". Odlučio je, kaže, smanjiti broj zaposlenih u Meti za 13%, pa će samim time odmah biti otpušteno čak 11.000 ljudi. Meta će time ostati na oko 75.000 zaposlenika diljem svijeta. Krajem rujna brojali su 87.314 radnika, uz povećanje od čak 28% u protekloj godini.

Zuckerberg: kriv sam

Na ovu odluku Zuckerberg je očito bio primoran uslijed iznimno loših poslovnih rezultata koje Meta bilježi u posljednje vrijeme. Pisali smo već o tome kako ne uspijevaju privući nove korisnike niti oglašivače, pa su im prihodi počeli značajno padati. Posljedica toga značajan je pad vrijednosti dionice, koja je prije ovih otkaza, gledano od početka godine, na vrijednosti izgubila više od 70%. Nakon objave o otpuštanjima, očekivano, optimizam se donekle vratio među ulagače, pa danas vrijednost Metine dionice raste za više od 7%. Za sve ove nedaće Zuckerberg je preuzeo odgovornost na sebe.

Osim najavljenih otkaza, Zuckerberg kaže i da će se zaustaviti sva nova zapošljavanja, barem do prvog tromjesečja sljedeće godine. Radnicima koji će biti zahvaćeni valom otkaza bit će osigurane otpremnine, zdravstveno osiguranje, pomoć pri traženju novog posla te podrška oko viza u slučaju da je riječ o imigrantima u SAD-u.

Pojasnio i razloge

Prvi čovjek kompanije objasnio je ukratko i kako je Meta došla u ovakve probleme. Prema njemu, porast prihoda od oglasa, primijećen u jeku pandemije, trebao je potrajati i kada pandemija popusti. Shodno tome, odlučeno je da će se ulaganja nastaviti, no stvar se nije odigrala kako je očekivao – pa su prihodi počeli padati zajedno s gospodarstvima u svijetu..

Kada su vidjeli ovaj demo Metaversea, mnogi su se vrlo brzo "ohladili" u vezi tog projekta
Kada su vidjeli ovaj demo Metaversea, mnogi su se vrlo brzo "ohladili" u vezi tog projekta

Spomenuo je i brzo rastuću konkurenciju kao negativan utjecaj na poslovanje. Svoj kontroverzni projekt Metaversea, na koji Meta baca sve karte i milijarde dolara, nije istaknuo kao mogući problem, iako upravo to "guranje" virtualne stvarnosti mnogi ulagači vide kao financijsku rupu bez dna, koja bi Metu mogla doći glave.

Povrh otkaza, bit će u Meti i ostalih mjera štednje, poput smanjenja broja nekretnina u posjedu, više hibridnog rada, i slično.