U veljači zabilježen pad isporuke telefona od 38%

Zbog situacije oko koronavirusa tijekom prošlog mjeseca zabilježen je veliki pad isporuka pametnih telefona, isporučeno ih je čak 38% manje u odnosu na isto razdoblje prošle, 2019., godine

Stjepan Bilić utorak, 24. ožujka 2020. u 02:15

Analitička tvrtka Strategy Analytics objavila je izvještaj u kojem se referira na broj isporuka pametnih telefona tijekom prošlog mjeseca (veljače 2020.). Kako se i očekivalo, zbog situacije oko koronavirusa, tržište pametnih telefona zabilježio je osjetan pad isporuka tijekom veljače 2020.

Prema izvoru tijekom prošlog mjeseca isporučeno je 61,8 milijuna pametnih telefona. Brojke se možda čine velikima, ali u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen je pad isporuka za 38%. Naime, u veljači 2019. godine bilo je isporučeno gotovo 100 milijuna pametnih telefona, točnije 99,2 milijuna.

Da će situacija uskoro postati bolja, malo je vjerojatno. Samsung je primjerice zbog COVID-19 privremeno zatvorio i tvornicu telefona u Indiji (Noida, Uttar Pradesh). Riječ je dakako o njihovoj najvećoj tvornici koja je otvorena u ljeto 2018. godine, a koja je na godišnjoj bazi u stanju proizvesti 120 milijuna telefona. No prema izvoru, tvornica neće dugo biti zatvorena, tek dva dana, od 23. do 25. ožujka. Osim ako u međuvremenu indijske vlasti ne donesu drugačiju odluku.

Unatoč gore navedenom Samsung je još uvijek službeno najveći proizvođač telefona na svijetu. Tijekom prva dva mjeseca 2020. godine isporučili su ukupno 38,3 milijuna telefona. Apple je s isporukom od ukupno 26,2 milijuna telefona tijekom istog razdoblja zadržao svoje drugo mjesto na ljestvici, no do promjena je došlo na trećem i četvrtom mjestu.

Huawei koji je do sada bio treći najveći proizvođač telefona na svijetu, pao je na četvrto mjesto ljestvice, dok se na treće mjesto uspeo Xiaomi. Inače, Huawei je tijekom veljače 2020. zabilježio pad isporuka od 70% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, a Xiaomi pad od „samo“ 30%.