Warren Buffett uložio 4 milijarde dolara u proizvođača čipova TSMC

Jedna od rijetkih investicija Berkshire Hathawaya u tehnološke kompanije objavljena je ovoga tjedna. Nakon velikog udjela u Appleu, Buffettova kompanija sada drži i dionice njegovog partnera, TSMC-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. studenog 2022. u 06:00
📷 Stuart Isett
Stuart Isett

Najpoznatiji ulagač u dionice na svijetu, milijarder Warren Buffett, putem svojeg je koncerna Berkshire Hathaway investirao nešto više od 4,1 milijarde američkih dolara u dionice tajvanskog proizvođača poluvodičkih rješenja, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Njegova kompanija to je službeno prijavila američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), a u prijavi stoji da je Berkshire kupio oko 60 milijuna dionica TSMC-a tijekom srpnja, kolovoza i rujna ove godine. Čim se pročulo da tradicionalno oprezni i uspješni Buffett ulaže u ovu kompaniju, cijena njezine dionice porasla je za oko 8%.

Sve više ulažu u tech dionice

TSMC je već dugo jedan od najvećih proizvođača čipova u svijetu, njihove proizvodne pogone koriste, primjerice, Apple i Qualcomm za proizvodnju "svojih" čipova, a tajvanska kompanija drži i oko 90% svjetskog tržišta kad je riječ o najmodernijim generacijama poluvodiča. Jedna je od okosnica tajvanske ekonomije, nedavno je prijavila velik dvoznamenkasti porast prihoda i dobiti, ali se, kao i ostatak industrije, suočava s nešto slabijim narudžbama za naredno razdoblje.

Berkshire Hathaway ne ulaže često u tehnološke kompanije, jer i sam 92-godišnji Buffett priznaje da se u modernu tehnologiju pretjerano ne razumije. No, do sada su ulagali primjerice u IBM, i to ne baš uspješno. Ipak, sada im je najveće pojedinačno ulaganje ono u Apple, gdje drže dionica u trenutačnoj vrijednosti većoj od 126 milijardi dolara. Ranije ove godine počeli su prodavati udjele u kineskom proizvođaču automobila BYD.

Preslagivanjem unutar ulagačkog portfelja, TSMC je sada jedna od deset najvećih investicija Berkshire Hathawaya. Druge značajne pozicije zauzimaju Bank of America, Chevron, Coca-Cola i American Express, dok se uz Apple i TSMC, od tehnoloških kompanija ističe još i Activision Blizzard, u kojem Buffettov holding drži oko 4,5 milijarde dolara vrijednosti ulaganja.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi