Zbog prepreka u proizvodnji procesora, Intel izgubio skoro 440 milijuna dolara

Intel je u prvom tromjesečju ove godine izgubio čak 437 milijuna dolara, a sve zbog problema u zadnjoj fazi montaže procesora Core Ultra

Matej Markovinović utorak, 30. travnja 2024. u 06:00
📷 Foto: Intel
Foto: Intel

Izvršni direktor Intela, Pat Gelsinger, upozorio je da se tvrtka suočava s ozbiljnim izazovima u zadnjim fazama montaže svojih procesora Core Ultra, što bi moglo ugroziti očekivani rast prihoda u drugom tromjesečju ove godine.

Kako prenosi TechSpot, Gelsinger ističe da proizvodne kapacitete ograničava nedostatak sklopova, što je dovelo do gubitka od 437 milijuna dolara u prvom tromjesečju ove godine. Prihodi su narasli za devet posto na godišnjoj razini, dostigavši 12,7 milijardi dolara, a prodaja u segmentu klijentskih računala porasla je za 31 posto, na 7,5 milijardi dolara ukupnih prihoda.

"Sezonski prihodi od klijentskih računala ograničeni su zbog problema s opskrbom sklopova, što utječe na našu sposobnost zadovoljenja potražnje za našim AI računalima temeljenim na procesorima Core Ultra”, rekao je Gelsinger tijekom telefonske konferencije za novinare.

Iako je potražnja za Intelovim proizvodima izuzetno visoka, Gelsinger priznaje da mnogi klijenti traže dodatne isporuke zbog čega tvrtka "trči kako bi sustigla te dodatne zahtjeve". Istaknuo je da bi i nadolazeće ažuriranje Microsoftovog Windowsa 11 dodatno moglo pojačati potražnju za njihovim procesorima.

"Dodajmo u ovu priču ciklus nadogradnje Windowsa u drugoj polovici godine, za koji vjerujemo da je u tijeku, i Core Ultra postaje vrlo tražen" zaključio je Gelsinger.

Međutim, Intel se aktivno bavi rješavanjem ovog problema širenjem kapaciteta za proizvodnju poluvodiča u SAD-u, Europi i Aziji. Gelsinger je krajem prošle godine najavio da tvrtka uvodi proizvodne kapacitete za montažu sklopova i pakiranje čipova u Maleziji te izgradnju novih tvornica u Oregonu, Arizoni, Novom Meksiku i Ohiou.